Mainos

Maalle tulviva vesi voi nousta 4,5 metriä ja haudata taloja alleen Floridassa: "Pakoon uiminen ei onnistu"

Tuulen laantuessa ei kannata ajatella, että on turvallista mennä ulos, varoitti hirmumyrsky Irman ryöpyttämän Floridan kuvernööri Rick Scott sunnuntaina. Scott viittasi kommentillaan nopeasti nousevaan merenpintaan eli myrskyvuokseen, jonka arvellaan aiheuttavan suurimmat hurrikaaniin liittyvät tuhot.

Merivettä sisämaahan syöksevä myrskyvuoksi voi kaataa tai haudata alleen taloja ja eristää ne asukkaat, jotka eivät ole lähteneet kodeistaan. Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen mukaan hukkumisesta tulee tuolloin todellinen uhka.

1:58

Myrskyvuoksi syntyy, kun hurrikaanin keskustan ympärillä pyörivät myrskytuulet puskevat vettä rannikolle, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Aalto aallolta vesimassaa kerääntyy niin paljon, että se voi lopulta nielaista sisäänsä koko rannan ja aiheuttaa tulvan.

– Tuulet kiertävät vastapäivään hurrikaanin keskuksen ympärillä. Ensin Floridan rannikon edustalla oli itätuuli. Maalta tuuli merelle päin ja vesi liikkui merelle saaden meriveden laskemaan, päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka kertoi.

– Hurrikaanin keskuksen ylityksen jälkeen tuulen suunta kääntyi mereltä maalle päin. Silloin voimakkaat tuulet puskevat vesimassoja rannalle ja vesi nousee jopa useita metrejä.

"Pakoon uiminen ei onnistu"

Myrskyvuoksi on ollut suurin syy Floridan evakuoinneille, sillä merenpinnan on arveltu nousevan osavaltion lounaisosissa 3–4,5 metriä. Kuvernööri Scott varoitti, että maalle vyöryvän veden joukossa on tavaraa ja vesi aaltoilee, joten pakoon uiminen ei onnistu.

4:17:41

Lisäksi Scott muistutti ihmisiä siitä, että myrskyvuoksi voi tulla joko ennen tai jälkeen myrskyn, tuulista riippuen.

– Myrskyvuoksi voi tulla syöksyen ja tappaa. Teidän täytyy pysyä turvallisessa paikassa.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen tutkimuksen mukaan noin puolet hurrikaanien, trooppisten myrskyjen tai sykloneiden aiheuttamista kuolemista Yhdysvalloissa johtuu myrskyvuoksen aiheuttamista tulvista.

Lähteet: National Hurricane Center, Independent, The Chicago Tribune, Time, ABC News, Guardian,CNN


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.