Neljä syytä miksi Florence-hurrikaani on pahempi kuin muut myrskyt aikoihin – "Korkea potentiaali aiheuttaa laajaa tuhoa"

Yli miljoona ihmistä lähtenyt kodeistaan hurrikaani Florencen tieltä 3:52

Yhdysvalloissa erittäin vaaralliseksi luokiteltu Florence-hurrikaani lähestyy parhaillaan maan itäistä rannikkoa. Pohjois- ja Etelä-Carolinan, sekä Virginian osavaltioissa yli miljoona ihmistä on määrätty poistumaan kodeistaan.

Video: Ihmisiä evakuoidaan Flonce-hurrikaanin tieltä

CNN listasi neljä syytä, miksi Florence-myrskystä kannattaa olla huolissaan.

1. Sen silkka voima

Florence-hurrikaani voimistui tason kaksi hurrikaanista tasolle neljä vain muutamassa tunnissa. Lisäksi on ennustettu, että se voimistuu edelleen rannikolle tultaessa. 

Tiistaina myrskyn tuulet puhalsivat noin 209 kilometrin tuntinopeudella. CNN:n meteorologi Chad Myersin mukaan on mahdollista, että Florence voimistuu kategorian viisi myrskyksi, jolloin tuulet puhaltavat jopa yli 250 kilometriä tunnissa.

2. Myrskyvuoksi 

Hurrikaanin tuulennopeudet eivät ole ainoa huoli. Myrsky aiheuttaa myös voimakkaan nousuveden saapuessaan rannikolle.

– Myrskyvuoksella on korkea potentiaali aiheuttaa hyvin laajaa tuhoa ja myös ihmisten kuolemia, varoittaa USA:n kansallinen pelastushallinto varoittaa.

Myrskyvuoksi on periaatteessa hurrikaanin nostama vesiseinämä, joka vyöryy rannikolle. Esimerkiksi vuoden 2005 hurrikaani Katrinan myrskyvuoksi hautasi alleen koko New Orleansin kun padot murtuivat.

Myersin mukaan myrskyvuoksin korkeus voi olla jopa kuusi metriä korkea.

3. Hurrikaani voi aiheuttaa massiivisen tulvan sisämaahan

Rannikoiden tulvien lisäksi Florence voi aiheuttaa CNN:n mukaan sisämaassa valtavia tulvia. Florencen ennustetaan hidastavan merkittävästi kulkuaan saapuessaan rannikolle. Sen jälkeen hurrikaani jää lähes paikoilleen ja ”dumppaa” kantamansa vedet maahan rankkasateiden muodossa.

– Jotkut alueet voivat saada jopa 500 millimetriä vettä lyhyessä ajassa. Ongelma on, että maaperä on sateiden jäljiltä jo hyvin kostea Carolinan alueella, joten maa ei enää ime vettä. Tästä pitää siis olla huolissaan, Myers jatkaa.

4. Se iskee alueelle, jossa ei ole totuttu suuriin myrskyihin

Jos viimeisimmät ennustukset hurrikaanin liikkeistä pitävät paikkansa, Florence iskee Yhdysvaltojen itärannikon pohjoisosiin. Pohjoisemmas, mitä historian aikaisemmat kategorian 4 hurrikaanit. Alueella on harvoin nähty isoja hurrikaaneja. Viimeksi hurrikaani Hugo iski samalle alueelle 29 vuotta sitten. Sen jälkeen asukasmäärä alueella on räjähtänyt.

– Asukasmäärä on kasvanut neljänneksellä Etelä-Carolinan Charlestonin ja Pohjois-Carolinan Moreheadin kaupungin välillä siitä, kun Hugo iski alueelle, Myers muistuttaa.

Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan hurrikaanin reitillä on 25 miljoonaa ihmistä. Hurrikaanikeskus muistuttaa, että tämä ei siltikään tarkoita, että myrsky vaikuttaisi kaikkiin. Myrskytuhoja voi tulla myös pääreitin ulkopuolella.

– Alueella on ihmisiä, jotka eivät ole koskaan kokeneet yhtä voimakasta myrskyä. Heillä ei ole aavistustakaan mitä se sademäärä tulee tekemään kodille tai mitä sellainen tuulennopeus voi tehdä.

Wilmingtonin kaupungin pormestari Bill Saffo varoittaakin ihmisiä, jotka eivät lähde pakoon hurrikaania, että pelastusviranomaiset ovat kovilla myrskyn aikana.

– Me emme pysty välttämättä lähettämään ensiapua paikalle pelastamaan sinua.

Lue myös:

    Uusimmat