Maakaupat edelleen suojelupoliisin mielenkiinnon kohteena – epäilyttäviä etenkin kaupat, joissa ei näytä olevan liiketaloudellista logiikkaa

Suojelupoliisi arvioi vuoden 2016 lausunnossaan eduskunnan hallintovaliokunnalle, että vieraiden valtojen maakaupat Suomessa saattavat olla turvallisuusriski.

Tällaisesta voi olla kyse maakaupoissa, joissa ei näyttäisi olevan liiketaloudellista tai kiinteistön tavanomaiseen käyttöarvoon liittyvää logiikkaa, lausunnossa todetaan.

Kriisitilanteessa Suomessa ostettuja kiinteistöjä voisi lausunnon mukaan käyttää liikenneväylien katkaisemiseen tai tunnuksettomien joukkojen majoittamiseen.

Arvio maakaupoista oli osa laajempaa lausuntoa, ja se sisältyi hybridivaikuttamista ja -uhkia koskevaan osioon.

"Arvio tilanteesta ei ole muuttunut oleellisesti"

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoi tänään STT:lle, ettei supon arvio tilanteesta ole oleellisesti muuttunut vuodesta 2016.

– Tämähän on suurempi asiakokonaisuus, joka on pidempään ollut sekä viranomaisten että poliittisten päättäjien mielenkiinnon kohteena. Viittaan nyt maakauppoihin yleisesti ottaen, Rantala sanoi.

Rantalan mukaan ulkovaltojen maakaupat olivat hallintovaliokunnalle annetussa lausunnossa yhtenä esimerkkinä mahdollisesta Suomeen kohdistuvasta valtiollisesta vaikuttamisesta.

– Siinä mielessä maakaupat ja muut tuon tyyppiset operaatiot, joilla voidaan ajatella, että jokin toinen valtio pyrkisi vaikuttamaan Suomeen, tietysti kiinnostavat meitä.

Rantala ei kuitenkaan kerro, onko maa- ja kiinteistökauppojen seurantaa tehty joissain tietyissä kohteissa Suomessa.

– Siihen en valitettavasti voi ottaa kantaa.

Supo ei kommentoi Turun saariston tutkintaa

Supo ei sunnuntaina kommentoinut keskusrikospoliisin viikonloppuista suurtutkintaa Turun saaristossa.

– Koska KRP johtaa käytännön toimintaa ja esitutkintaa, niin poliisin käytännön ja määräysten mukaisesti on niin, että keskusrikospoliisi myös tiedottaa aiheesta, Rantala sanoi.

Supo ei myöskään kommentoinut Helsingin Sanomien tietoja venäläistaustaisen Airiston Helmi -yrityksen tarkkailusta.

– En voi ottaa siihenkään valitettavasti kantaa nyt tällä haavaa.

STT:n tietojen mukaan myös Puolustusvoimat on seurannut Airiston Helmen toimintaa pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat