Maailmantähdet vaativat Israelia päättämään piirityksen – koronapandemia voi asettaa hengenvaaraan lähes kaksi miljoonaa Gazan asukasta

Israel tuhosi palestiinalaistaloja Jerusalemissa - kansainvälinen yhteisö huolissaan kehityksestä 2:09
Video: Israel tuhosi viime vuonna palestiinalaistaloja Jerusalemissa.

Yli 250 maailmanluokan tähteä vetoaa Israeliin, että maa päättäisi Gazan piirityksen.

Rantakaistaleen saartoa vastustavaan vetoomukseen ovat yhtyneet muun muassa muusikko Peter Gabriel, näyttelijä Viggo Mortensen, brittiyhtye Massive Attack sekä kanadalainen kirjailija Naomi Klein.

Allekirjoittajien mukaan koronaviruksella voisi olla tuhoisa vaikutus alueella, jota he kutsuvat ”maailman suurimmaksi ulkoilmavankilaksi”.

Verkossa julkaistussa kirjeessä kerrotaan, että YK oli ennustanut jo kauan ennen koronakriisiä, että saarrettu rantakaistale olisi elinkelvoton vuoteen 2020 mennessä.

Vetoomuskirjeen mukaan pandemia asettaisi hengenvaaraan Gazan lähes kaksi miljoonaa asukasta, joista valtaosa on pakolaisia.

Sairaalat venyneet äärimmilleen

Kirjeessä arvioidaan, että Gazan sairaalat olivat venyneet äärimmilleen jo kauan ennen käynnissä olevaa kriisiä.

Syynä tähän oli puute elintärkeistä resursseista, joita ei ollut saatu alueelle Israelin ylläpitämän saarron vuoksi.

Vetoomuksen mukaan Gazan terveydenhuoltojärjestelmä ei kyennyt selviämään tuhansista ampuma-asehaavoista, mikä johti useisiin amputaatioihin.

– Raportit ensimmäisistä koronavirustapauksista tiheään asutetussa Gazassa ovat täten syvästi huolettavia, kirjeessä sanotaan.

Allekirjoittaneet kertovat myös tukevansa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin vaateita aseidenvientikiellosta. Järjestö on kehottanut muita maita kohdistamaan Israelia vastaan aseidenvientikiellon.

Maailmantähtien kirjeen mukaan Amnesty on vaatinut, että vientikielto jatkuisi niin kauan kunnes Israel suostuu noudattamaan täysin kansainvälisen oikeuden sille asettamia velvoitteita.

Saarrossa jo vuodesta 2007

Gaza on ollut Israelin saartama vuodesta 2007, jolloin islamistinen Hamas alkoi kontrolloida kyseistä erillisaluetta.Israel ja Hamas ovat taistelleet sittemmin kolme sotaa, mutta osapuolet saivat solmittua alustavan aselevon vuoden 2018 loppupuolella.

Aselepo uusittiin viime vuonna ajoittaisen kuohunnan jälkeen.Israel on sitä mieltä, että saartotoimet ovat välttämättömiä hamasin eristämiseksi.

Iso osa länsimaista pitää Hamasia terroristijärjestönä. Israelin mukaan tiettyjen tuontituotteiden rajoitukset ovat voimassa, jotta Hamas ei saisi materiaaleja, joita järjestö voisi käyttää taistelukykynsä lisäämiseksi.

Gazan rantakaistaleella on rajaa myös Egyptin kanssa. Egypti rajoittaa kulkua alueelle ja sieltä pois erittäin tiukasti.

Lue myös:

    Uusimmat