Venäläisvalmentajalta pöyristyttävä syytös norjalaishiihtäjien toiminnasta – taustalla tuore tutkimus: "Kaikki dopinginkäyttäjiä"

Norjalaishiihtäjistä 50–70 prosenttia käyttävät astmalääkkeitä. Tästä syystä venäläisvalmentaja Juri Borodavko haukkuu vuonomaan hiihtäjät huijareiksi.

Norjalaislehti VG kertoi viime viikolla uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan astmalääkkeillä on todella suuri positiivinen vaikutus kestävyysurheilijoiden suorituskykyyn. Norjan hiihtomaajoukkueen lääkäri vahvisti, että 50–70 prosentilla maajoukkueen hiihtäjistä on diagnosoitu astma, ja he käyttävät astmalääkettä kilpailuissa.

Venäjällä maajoukkuevalmentaja Juri Borodavko  täräytti oman mielipiteensä kuultuaan asiasta.

– Kaikki, joilla on lääketieteellinen vapautus, ovat douppareita. Myös astmaatikot. He ovat kaikki dopinginkäyttäjiä. Ongelma on, että antidopingjärjestöt tekevät tämän mahdolliseksi, hän sano Ria Novostille.

Jättimäinen hyöty

Saksassa tehtyä astmatutkimusta ei ole vielä julkaistu, mutta Ulmin yliopistosairaalan tutkimuksen johtaja Jürgen Steinacker kertoo tutkimuksen osoittamista hyödyistä astmalääkkeen osalta.

– Kestävyysurheilussa ero on jättimäinen ja voi olla selittävä tekijä voiton ja tappion välillä, Steinacker kertoo astmalääkkeen käytöstä, Aftonbladetin mukaan.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että terveet urheilijat hyötyivät astmalääkkeestä jopa kolme prosenttia kilpailussa, joka kesti 60-90 minuuttia.

Norjan maajoukkuelääkäri Ove Ferangen suhtautuu tutkimukseen epäilevästi, koska otanta oli ainostaan 12 urheilijan kokoinen.

– Epäilen, onko tällä tutkimuksella mitään merkitystä. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että astmalääkkeillä ei ole suoritusta parantavaa vaikutusta, Ferangen toteaa.

– On selvää, että, jos tulee uutta näyttöä, tulee kansainvälisen antidopingjärjestön tutkia asiaa.

Ainakin vielä astmalääkkeen käyttö on sallittua, joten lääkkeen käyttäjät eivät riko sääntöjä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja