Maailmankuulu aivokirurgi Juha Hernesniemi on kuollut

Maailmankuulu neurokirurgi Juha Hernesniemi on kuollut. Asian vahvisti hänen elämäkertansa kustantanut WSOY. Hernesniemi oli kuollessaan 75-vuotias.

Viisi vuosikymmentä kestäneen uransa aikana Hernesniemi ehti tehdä yli 16 000 aivoleikkausta ja pitää toista tuhatta luentoa. Lisäksi hän koulutti kollegoja eri puolilla maailmaa.

Alallaan maailman parhaimpien joukkoon rankattu Hernesniemi syntyi 1947 Kannuksessa Niemosen kylässä. 

Hän työskenteli muun muassa Helsingin yliopiston neurokirurgian professorina ja neurokirurgian klinikan ylilääkärinä Töölön sairaalassa. Suomen lisäksi Hernesniemi toimi lääkärinä eri puolilla maailmaa, muun muassa Yhdysvalloissa, Indonesiassa, Nepalissa ja Kiinassa.

Vuonna 2007 Hernesniemi sai ensimmäisen arkkiatri Risto Pelkosen palkinnon. Perusteluissa Hernesniemeä kuvailtiin hyväksi lääkäriksi, "joka on merkittävästi edistänyt lääkärin työn tiedollista ja taidollista sekä ihmisläheistä osaamista”.

"Ainoa hyvin kirjoittanut lääkäri on Anton Tshehov"

Vuonna 2017 Hernesniemi sanoi STT:n syntymäpäivähaastattelussa, että hän pelkäsi edelleen leikkauksen alla.

– Jos ei pelkää leikkausta, on väärällä alalla tai ei kerro totuutta, hän sanoi.

Kokemus kuitenkin auttoi hallitsemaan jännitystä. Hermostuneisuus lakkasi, kun Hernesniemi sai veitsen käteensä.

Haastattelussa Hernesniemi kertoi pohtineensa muistelmien kirjoittamista, mutta vielä tuolloin niiden aika ei hänen mukaansa ollut. Lopulta niiden aika sitten tuli, sillä Aivokirurgin muistelmat ilmestyivät viime syksynä.

Hernesniemi sanoi lukevansa mielellään maailmankirjallisuutta.

– Minun mielestäni ainoa lääkäri, joka on kirjoittanut hyvin, on Anton Tshehov. Hän pystyi pienistä asioista kirjoittamaan, eikä välttämättä sairauksista. Hänellä oli jokin maaginen ote, Hernesniemi sanoi syntymäpäivähaastattelussa.

Haastattelussa Hernesniemi luetteli kolme hyvälle neurologille kuuluvaa asiaa.

–  On oltava hyvä lääkäri, hyvä neurokirurgi ja hyvä ihminen – good human being. Jälkimmäinen on kaikkein vaikeinta. Että osaa kohdella potilaita ja kanssaihmisiä kunnioittavasti, hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat