Maailmanhuippu sai tarpeekseen – ura venäläisurheilijana ohi: "Olen häpeissäni maastani"

Ukrainan ja Venäjän on määrä neuvotella Turkin Istanbulissa huomenna ja ylihuomenna 2:06
Ukrainan ja Venäjän on määrä neuvotella Turkin Istanbulissa.

Vapaasukelluksen maailman huippuihin lukeutuva Olda Davidova ei aio edustaa Venäjää enää kansainvälisissä kilpailuissa maansa sotatoimien jäljiltä.

– Olen tehnyt päätöksen, etten edusta enää maatani kansainvälisissä kilpailuissa, vaikka se tarkoittaisi urheilu-urani loppua. On mahdollista, ettei yksikään venäläisurheilija voi lähitulevaisuudessa osallistua kansainvälisiin kilpailuihin, mutta en tehnyt päätöstäni väistämättömyyden takia, vaan omien näkemysteni pohjalta, vapaasukelluksen Venäjän mestari ja ennätysnainen Davidova kirjoitti aiemmin maaliskuussa sosiaalisessa mediassa.  

Davidovan mukaan se, mitä hän tuo esiin, ei ole mitään verrattuna siihen "painajaiseen, joka on parhaillaan käynnissä" – Venäjän Ukrainaa vastaan käymään hyökkäyssotaan. Davidova korostaa, että hänelle on kuitenkin tärkeää ilmaista mielipiteensä.

Davidova tekee selväksi olevansa jyrkästi Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallintoa ja Venäjän käynnistämää sotaa vastaan.

– Olen etninen venäläinen, eikä minussa ole ukrainalaista verta, mutta minulla on monia ystäviä ja sukulaisia Ukrainassa, ja minulla on riittävästi tietoa siitä, mitä siellä on juuri tapahtumassa. Ei ole väliä, kuka oli ja miten väärässä oli menneisyydessä: miljoonat ihmiset elävät tätä nykyä helvetissä. Ja ne olivat Venäjän tankit, jotka ylittivät Ukrainan rajan.

Davidova kertoo kasvaneensa lapsesta asti ajatukseen Neuvostoliiton urotöistä toisen maailmansodan aikana. Vuodet ovat kuitenkin avanneet hänelle historiasta synkkiä puolia.

– Olen häpeissäni maastani. Uskon, että ihmisyys on valtion etujen yläpuolella, Davidova kirjoitti ja päätti julkaisunsa aihetunnuksella #eisotaa.

Davidova on vapaasukelluksen kattojärjestö Aidan maailmanrankingissa eri lajimuodossa 20 parhaan joukossa. Korkeimmalla hän on CWTB:ssä eli syvyyssukelluksessa stereoräpylöillä, jonka maailmanrankingissa hän on sijalla seitsemän.

Lue myös:

    Uusimmat