Maailmanennätysnainen on Suomen suuria olympiatoivoja – voisiko 12 vuoden takainen kultatemppu toistua Tokiossa? "Miksi ei"

11:51
Satu Mäkelä-Nummela: Olympiakulta mahdollinen, jos kaikki loksahtaa kohdilleen.

Satu Mäkelä-Nummela on Pekingin 2008 olympiakullallaan edelleen Suomen viimeisin kesälajien olympiavoittaja. Orimattilalainen trap-ampuja on suuntaamassa olympialaisiin myös tänä vuonna, ja hän on yhä vireessä: Mäkelä-Nummelalla on plakkarissaan viime vuodelta peräti maailmanennätys.

Mäkelä-Nummela ampui naisten uuden trapin peruskilpailun ME-tuloksen viime vuoden maaliskuussa rikottuaan 123 kiekkoa maailmancupissa Meksikon Acapulcossa. 125 kiekosta vain kaksi jäi rikkomatta, ja naisten maailmanennätys kohentui yhdellä kiekolla.

Mäkelä-Nummelalla, 49, on jo hallussa olympiapaikka Tokioon ja hän lukeutuu Suomen suurimpiin menestyjätoivoihin, mutta olisiko hänellä mahdollisuuksia toistaa 12 vuoden takainen kultainen temppu?

– Miksi ei. Se tarvitsee sen, että kaikki palaset loksahtavat, koska kaikki ovat hyviä, ketkä sinne lähtevät. Kaikkihan eivät voi onnistua. Jos kaikki onnistuisivat, ei tulisi mitään eroa. Aina joku epäonnistuu, Mäkelä-Nummela ruotii Antero Mertarannan haastattelussa Tulosruudun Viikon vieraana.

– Sen 12 vuoden jälkeen olen edelleen ollut koko ajan siellä (huipulla). En ole pudonnut räystäältä, vaan ollut siellä katon puolella, niin miksi ei.

"Vähän kuin olisi pikajuoksija ja finaali pitäisi vetää yhdellä jalalla"

Mäkelä-Nummela on rikkonut kiekkoja huipulla kiitettävän kauan: ensimmäisen henkilökohtaisen MM-mitalinsa hän saavutti jo vuonna 1995 oltuaan kolmas Kyproksen Nikosiassa. Suomalaisella on meriittilistallaan myös toinen henkilökohtainen MM-pronssi ja yksi EM-pronssi. Henkilökohtaisia maailmancup-kisojen voittoja hänellä on kahdeksan, ja niistä yksi on ollut maailmancupin finaalin voitto 2012.

Nykyisin noin 16 000–18 000 kiekkoa vuodessa ampuva Mäkelä-Nummela harjoittaa lajia sydämestään ja kokee pitkän uran avainasiaksi motivaation. Siihen hän saa tulta vuosien lopussa kilpailutauon aikana.

– Syttyy uusi kipinä, että jes, taas pääsee kokeilemaan. Tietysti menestyskin on ruokkinut. Vuosien mittaan on aina tullut jotakin pientä porkkanaa, niin siinähän nälkä kasvaa vain.

Porkkanaa ei tule kuitenkaan yltäkylläisellä tavalla, vaan kilpailu lajin huipulla on kovaa ja menestyjät vaihtelevat kisasta toiseen. Finaali käydään nykyisin kuuden ampujan kesken pudotuskilpailuna, mikä lisää jännitystä entisestään.

– Vaikka peruskisan olisi laskenut 123:een – nimimerkillä kokemusta on – voi olla ensimmäisenä pihalla sieltä. Se laji vaihtuu. Vähän kuin olisi pikajuoksija ja finaali pitäisi vetää yhdellä jalalla, Mäkelä-Nummela luonnehtii.

Lisää Satu Mäkelä-Nummelan ajatuksia tänään Tulosruudussa Viikon vieraana. Puolituntinen Tulosruutu klo 22.25 alkaen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.