Skandinaavinen keittiö on suuressa suosiossa maailmalla, selviää The Food Peoplen julkaisemasta vuoden 2014 ruokatrendikatsauksesta. Huippukokki Henri Alenin
Listan kärkeen yltävät myös japanilainen keittiö ja ruoka Lähi-idästä. Aasialaisista keittiöistä vietnamilainen on myös nosteessa – kiinalainen trendimittarien mukaan hiukan laskussa.
Ravintola Noma lumenluojana
Skandinaavinen ruoka alkoi herättää maailmalla erityistä kiinnostusta vuonna 2008, kun Kööpenhaminassa sijaitseva skandinaavinen ravintola Noma valittiin maailman parhaaksi ravintolaksi.
Sama ravintola on valittu parhaaksi myös vuosina 2010 , 2011 ja 2012.
– Nyt on herätty tekemiseen ja täällä pohjoismaissakin on jo paljon ravintoloita. Tekemisen taso on meillä korkea, menestystä perustelee skandinaavista ruokaa tarjoavan ravintola Olon ravintoloitsija ja keittiöpäällikkö Jari Vesivalo.
Neljä vuodenaikaa näkyy ruoanlaitossa
Skandinaavinen ruoka on alueellisesti eksoottista ja mieto makumaailma on jotain uniikkia. Lisäksi ruoka on ulkonäöltään ja maultaan yksinkertaista, luonnollista ja raikasta.
– Meillä on puhtaita järviä ja metsiä, ja raaka-aineita, jotka ovat suurelle maailmalle vielä tuntemattomia. Esimerkiksi kotimaiset villiyrtit ovat upea raaka-aine, kommentoi Ravintola Murun ravintoloitsija ja huippukokki Henri Alen.
Toisaalta myös neljä selkeästi erottuvaa vuodenaikaa tekevät pohjoismaisesta ruoasta ainutlaatuista. Jokaiselle vuodenajalle löytyy täysin erilaisia raaka-aineita, joita kokit käyttävät taidokkaasti hyväkseen.
– Kun maailmalla pyörii, niin huomaa, että muuallakin pyritään hyödyntämään sesonkiraaka-aineiden käyttäminen mahdollisimman hyvin. Meillä pohjoismaissa ero vuodenaikojen välillä on selkeä, sanoo Vesivalo.
– Tällä hetkellä esimerkiksi maa-artisokkaa saa vielä suoraan maasta nostettuna. Tämä loppuu kuitenkin heti, kun lumet tipahtavat maahan, Vesivalo jatkaa.
Klassikot pitävät pintansa
Alen arvioi, että seuraava ruokatrendi voisi olla laadukas, hyvistä raaka-aineista tehty pikaruoka.
– Hampurilaisen ei tarvitse olla niin kutsuttu roskaruoka. Sen voi valmistaa todella hyvin, esimerkiksi tekemällä leivät itse.
– Toisaalta uskon, että esimerkiksi ranskalainen keittiö on aina muodissa. Italialainenkin ruokakulttuuri tulee vielä nostamaan päätään.
Lähde: The Food People
Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi @nitamakkonen
Uusimmat
-
05:45
Esa, 32, on ollut asunnoton kahdeksan vuotta – näin hän pysyy hengissä
-
05:39
EU äänestää 35 miljardin avusta Ukrainalle
-
05:29
Ex-presidentti otti vastaan lahjuksia Perussa – nyt napsahti tuomio
-
05:17
Israel iski lähelle sairaalaa Beirutissa – ainakin neljä kuollut ja kymmeniä haavoittunut
-
23:02
Putin ja YK:n Guterres tapaavat Venäjällä
-
22:50
MTV:n Venäjä-asiantuntija: Moldovan äänestystulos on EU:lle karmea epäonnistuminen
-
22:43
Neymarin pitkä piina päättyi vihdoin
-
22:34
Bussin ajautuminen umpikujaan tallentui videolle Helsingissä – jouduttiin hinaamaan pois
-
21:39
103-vuotiaana kuolleelle Suomen viimeiselle sotilaslentäjälle upea kunnianosoitus
-
21:28
Oras Tynkkynen antoi ministeri Mykkäselle tylyn "päättötodistuksen"
-
21:20
Nyrkkeilykohusta liikkui kovia huhuja – mieheksi epäilty ottelija vaihtaa maisemaa
-
21:10
Onko TTK:n kärkikolmikko jo arvattavissa? Tanssiraadilla selkeä mielipide
-
20:56
Patrik Laineesta positiivinen päivitys
-
20:53
Kiekko-Espoolta lisää kovia temppuja SM-liigassa: taas Tapparalle käkättimeen!
-
20:41
Ministerin tehtävät jättävä Kai Mykkänen: Nyt en ole enää puoluepoliittisten kiistojen osapuoli
-
20:30
Ruotsi kieltämässä Suomessa vielä lailliset serkusavioliitot – suomalainen Sara harhautettiin avioon lomamatkalla
-
20:26
Red Bull -pomolta suora mielipide F1-kisan kohutilanteeseen, Kimi Räikkönenkin mainittiin – "Kaikki tietävät säännöt"
-
20:20
Autoilija ei voinut jättää pysäköintikiekkoa kojelaudalle – vaati valvontamaksun hylkäystä
-
20:17
Merivartiosto: Suomenlahdella useita satelliittipaikannuksen häiriötä viime viikolla
-
20:17
Tapparan muuri murtui – kovia kokenut Santeri Virtanen, 25, säväyttää nyt Liigassa
-
Lataa lisää