Maailman trendikkäimmät keittiöt listattiin – pohjoismailla pyyhkii hyvin!

Skandinaavinen keittiö on suuressa suosiossa maailmalla, selviää The Food Peoplen julkaisemasta vuoden 2014 ruokatrendikatsauksesta. Huippukokki Henri Alenin

Listan kärkeen yltävät myös japanilainen keittiö ja ruoka Lähi-idästä. Aasialaisista keittiöistä vietnamilainen on myös nosteessa – kiinalainen trendimittarien mukaan hiukan laskussa.

Ravintola Noma lumenluojana

Skandinaavinen ruoka alkoi herättää maailmalla erityistä kiinnostusta vuonna 2008, kun Kööpenhaminassa sijaitseva skandinaavinen ravintola Noma valittiin maailman parhaaksi ravintolaksi.

Sama ravintola on valittu parhaaksi myös vuosina 2010 , 2011 ja 2012.

– Nyt on herätty tekemiseen ja täällä pohjoismaissakin on jo paljon ravintoloita. Tekemisen taso on meillä korkea, menestystä perustelee skandinaavista ruokaa tarjoavan ravintola Olon ravintoloitsija ja keittiöpäällikkö Jari Vesivalo.

Neljä vuodenaikaa näkyy ruoanlaitossa

Skandinaavinen ruoka on alueellisesti eksoottista ja mieto makumaailma on jotain uniikkia. Lisäksi ruoka on ulkonäöltään ja maultaan yksinkertaista, luonnollista ja raikasta.

– Meillä on puhtaita järviä ja metsiä, ja raaka-aineita, jotka ovat suurelle maailmalle vielä tuntemattomia. Esimerkiksi kotimaiset villiyrtit ovat upea raaka-aine, kommentoi Ravintola Murun ravintoloitsija ja huippukokki Henri Alen.

Toisaalta myös neljä selkeästi erottuvaa vuodenaikaa tekevät pohjoismaisesta ruoasta ainutlaatuista. Jokaiselle vuodenajalle löytyy täysin erilaisia raaka-aineita, joita kokit käyttävät taidokkaasti hyväkseen.

– Kun maailmalla pyörii, niin huomaa, että muuallakin pyritään hyödyntämään sesonkiraaka-aineiden käyttäminen mahdollisimman hyvin. Meillä pohjoismaissa ero vuodenaikojen välillä on selkeä, sanoo Vesivalo.

– Tällä hetkellä esimerkiksi maa-artisokkaa saa vielä suoraan maasta nostettuna. Tämä loppuu kuitenkin heti, kun lumet tipahtavat maahan, Vesivalo jatkaa.

Klassikot pitävät pintansa

Alen arvioi, että seuraava ruokatrendi voisi olla laadukas, hyvistä raaka-aineista tehty pikaruoka.

– Hampurilaisen ei tarvitse olla niin kutsuttu roskaruoka. Sen voi valmistaa todella hyvin, esimerkiksi tekemällä leivät itse.

– Toisaalta uskon, että esimerkiksi ranskalainen keittiö on aina muodissa. Italialainenkin ruokakulttuuri tulee vielä nostamaan päätään.

Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi @nitamakkonen

Lue myös:

    Uusimmat