Maailman rikkain mies ja upporikas britti lähtevät avaruuteen – suomalainen tutkija: "Ei näissä vaara nolla ole"

Miljardöörit kisaavat avaruusturismin herruudesta 7:57
Miljardöörit kisaavat avaruusturismin herruudesta – onko lennoissa riskejä?

Maailman rikkain mies ja verkkokauppa Amazonin Jeff Bezos sekä lentoyhtiö Virgin Atlanticin Richard Branson suuntaavat avaruuteen. Brittimiljardööri Branson on ehtimässä ensin, sillä hänen on tarkoitus tehdä avaruusmatkansa jo ensi sunnuntaina (11.7.).

Bransonin tavoittelee noin 80 kilometrin korkeutta, Bezosin mielessä puolestaan on sadan kilometrin rajapyykki.

– Kyllähän ne molemmat avaruutta ovat. Avaruuden rajan määritelmä ei ole niin selkeä. Raja vaihtelee vuorokauden ja auringon aktiivisuuden mukaan, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Ari-Matti Harri Uutisaamussa.

Bezos ja Branson hyödyntävät avaruusvierailuissaan erilaisia teknologioita. Bezos suuntaa avaruuteen vapaan pudotuksen tekniikkaa hyödyntäen.

– Raketilla annetaan miehistökapselille riittävästi vauhtia. Se jatkaa matkaansa vähän yli 100 kilometriin saakka. Sen jälkeen se putoaa vapaasti alas ja laskeutuu laskuvarjoilla maan pinnalle, Harri selventää.

– Vapaan pudotuksen aikana on muutama minuutti, jonka aikana tunnetaan myös painottomuuden tunne, Harri jatkaa.

Bransonilla on käytössään iso rahtikone, jolla lennetään noin 15 kilometrin korkeuteen.

– Sitten niin sanottu avaruuslentokone irrotetaan ison koneen vatsasta. Sillä noustaan vertikaalisesti ylöspäin. Se tulee kaarrellen takaisin.

Molemmilla lennoilla on vaaransa, vaikka niiden pitäisikin olla turvallisia, Harri sanoo.

– Ei näissä vaara nolla ole. Molemmat lennot ovat erittäin hyvin testattuja.

– Bezosin lennossa on se etu, että sitä on voitu testata hyvinkin pitkään. Se on täysin automaattinen, siinä ei ole ohjaajia mukana. Aina joku voi kuitenkin mennä pieleen. Silloin ehkä olisi hyvä, jos olisi ohjaaja mukana.

Lue myös:

    Uusimmat