Mainos

Maailman ensimmäinen aurinkopaneelitie avattiin Ranskassa

Ranskassa on otettu kokeiluun aurinkopaneeleista tehty autotie. Toistaiseksi tien korkea hinta herättää kysymyksiä arvostelijoissa.

Normandiassa, Ranskassa on avattu tiettävästi maailman ensimmäinen aurinkopaneelitie. Yhden kilometrin pituinen väylä pienessä Tourouvre-au-Perchessä on päällystetty 2800 neliömetrillä sähköä tuottavia aurinkopaneeleita. Tien avasi torstaina käyttöön Ranskan ympäristöministeri Ségolène Royal.

Tien rakentaminen maksoi noin 5 miljoonaa euroa ja sitä käyttää kahden vuoden testijakson aikana arviolta 2000 tienkäyttäjää päivittäin. Jakson aikana selvitetään tuottaako tie tarpeeksi energiaa 3400:n asukkaan kylälle.

Aurinkopaneeleita testattiin ennen tien käyttöönottoa neljällä eri parkkipaikalla ympäri Ranskaa. Wattwayksi nimetyn aurinkopaneelitien rakensi Colas ja sen rahoitti Ranskan valtio.

Uusiutuvan energian union SER:n puheenjohtaja Jean-Louis Bal sanoi, että tien valmistuskustannuksia, energiantuotantoa ja elinikää pitää tutkia enemmän, sillä hän ei ole vielä saanut vastauksia niistä.

Ympäristöministeri Royal sanoi, että hän haluaisi nähdä aurinkopaneeleita asennettuna tuhannen kilometrin välein Ranskan autoteillä. Maassa on yhteensä miljoona kilometriä autoteitä.

Tien rakentaneen Colas-yrityksen edustaja kertoi, että aurinkopaneelit on päällystetty ohuita silikonisäikeitä sisältävällä hartsilla, jonka pitäisi tehdä tiestä tarpeeksi kestävää kaikenlaiselle liikenteelle. Yritys toivoo, että he saisivat alennettua tien valmistuskustannuksia, mutta heillä on jo 100 uutta aurinkopaneelitieprojektia – puolet Ranskassa ja puolet muissa maissa.

Lähde: The Guardian


***

0:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.