Maahantuoja varoittaa: Tuhansien suomalaisten suosiman laitteen käytössä voi piillä haittoja

Suomalaiset ostavat yhä enemmän Etelä-Euroopan oloihin suunniteltuja ilmalämpöpumppuja, kertoo Scanoffice Oy.

Ilmalämpöpumppuja maahantuova Scanoffice on julkaissut verkkosivuillaan varoituksen.

– Suomen markkinoille rinnakkaismaahantuodaan Etelä-Euroopan markkinoille suunniteltuja Mitsubishi Electric -malleja, joiden toimintaa ei tehdas takaa Pohjolan oloissa, kerrotaan Scanofficen verkkosivuilla.

Scanofficen mukaan Etelä-Euroopan ilmalämpöpumppumalleja on myynnissä ”jopa nimekkäissä rautakaupoissa".

– Tällaisen maahantuojan tekemät muutostyöt, kuten sulatusvesivastusten jälkiasennukset laitteisiin, eivät ole valmistajan hyväksymiä ja näin tuotevastuuasiat siirtyvät pois valmistajalta. Myöskään toiminta-alue (ulkolämpötila) ei ole valmistajan takaama.

Scanoffice Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Sandbergin mukaan isot valmistajat tekevät eri ilmastovyöhykkeisiin erilaisia laitteita.

– Ne eivät ole suinkaan yksi yhteen. Se lähtee jo siitä, että valmistaja rajaa käyttöolosuhteet. Maksimikylmyys, jossa tuotetta saa ylipäätään käyttää, voi olla esimerkiksi -10 tai -16 astetta, Sandberg kertoo.

Sandbergin arvion mukaan asia koskee useita Suomeen tuotavia ilmalämpöpumppuja.

– Niitä tuodaan ehkä muutamia tuhansia vuositasolla.

Sandbergin mukaan eri alueita varten valmistetuilla laitteilla on erilainen sulatuslogiikka.

– Se, miten piirikortin äly on suunniteltu toimivan pakkasolosuhteissa, on erilainen. Mallista riippuen voi olla täysin erilaiset kompressorit.

Sandbergin mukaan muille alueilla tarkoitetuista laitteista voi myös puuttua ulkoyksikön sulatusvesivastus, joten niitä jälkiasennetaan Suomessa.

– Lämmityksessä ne antavat huonomman hyötysuhteen. Sitten on tietenkin myös vastuukysymykset, Sandberg kertoo.

– Jos meillä on pakkasta vaikka -25 astetta, ja tehdas takaa laitteen toiminnan -10 tai -16 asteeseen, eihän se tehdas pysty enää vastaamaan siitä tuotteesta. Toinen asia on, että jos tehdään jälkiasennuksia, onko sulatusvesikaapelit asennettu oikein.

Sandbergin mukaan vastuu voi siirtyä Etelä-Euroopan mallin maahantuojalle tai vähittäiskaupalle.

Sandberg toimii hallituksen puheenjohtajana myös Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:ssä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Seppo Niemi muistuttaa, että Scanofficella on omat intressinsä asiassa.

– Hehän ovat ilmalämpöpumppujen suuri maahantuoja, Niemi kertoo.

Niemi arvioi, ettei hän suoralta kädeltä näe ainakaan turvallisuusongelmia, jotka koskisivat Etelä-Eurooppaan tarkoitettujen ilmalämpöpumppujen tuontia Suomeen.

– Laitteet ovat CE-merkittyjä ja sen standardin turvallisuusvaatimukset pitää täyttää. Voi toki olla, että laitteita on viritetty ominaisuuksiltaan enemmän jäähdytykseen ja hyötysuhde vaihtelee sen vuoksi.

Niemi arvioi myös, ettei sulatusvastusten asentaminen jälkikäteen olisi välttämättä ongelma, jos se tehtäisiin valmistajan osalla ja valmistajan ohjeita noudattaen.

Mikä on paras keino häätää kesäiset verenimijät? 1:56
Hyttystorjuntalaite aiheutti valtavasti kritiikkiä: Näin asiantuntija kommentoi Thermacellin kohua

Lue myös:

    Uusimmat