Hallitus jatkaa maahantulorajoituksia vuoden loppuun asti – matkailuala tyrmää: "Äärimmäisen huono signaali"

4:15
Matkailualan puolestapuhuja tyrmää koronapassiehdotuksen: "Hallitus ei ymmärrä"

Hallitus ehdottaa maahantulorajoitusten jatkamista vuoden loppuun saakka. Hallitus antoi esityksen eduskunnalle asiassa tänään.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Suomeen saapuvilta vaaditaan edelleen joko koronatodistusta kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista, saadusta hyväksyttävästä koronavirusrokotussarjasta tai ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisen tuloksen osoittavasta koronavirustestistä.

Suomeen pääsee myös negatiivisella testituloksella, mutta henkilön tulisi käydä toisessa testissä 3–5 vuorokauden sisällä ja pysyä omaehtoisessa karanteenissa, kunnes tulos selviää.

Vaihtoehtoisesta Suomessa voisi ottaa kaksi testiä. Ensimmäinen saapumisen yhteydessä ja toinen 3–5 vuorokauden kuluessa.

– Velvollisuus esittää todistus ja osallistua testiin ei koskisi henkilöitä, jotka ovat viimeisen 14 vuorokauden aikana ennen Suomeen saapumistaan oleskelleet vain sellaisessa maassa tai sellaisella alueella, jossa koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta erityistä epidemian leviämisen riskiä, tiedotteessa kerrotaan.

Hallitus säätää maista asetuksella. Rajoitukset eivät koske vuoden 2005 jälkeen syntyneitä. 

Säännöksillä pyritään suojelemaan kansalaisten terveyttä ja ehkäistä viruksen leviämistä Suomeen.

Visit Finland tyrmää

Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari kertoi MTV Uutiset Livessä tuoreeltaan päätöksen jälkeen, ettei toivo rajoitusten jatkuvan.

– Monessa Euroopan maassa on otettu jatkoaikaa rajoituksille, ja valtaosin matkailu tapahtuu niiden keskuudessa, joilla on kokonainen rokotussarja. Vuoden loppu on ehdottomasti aivan liian pitkä aika, hän sanoo.

– Kun muut maat koko ajan avaavat rajojaan ja toivottavat matkailijoita tervetulleeksi takaisin, niin äärimmäisen huono signaali. Toivon todellakin, että kestoa vielä pohdittaisiin.

Hänen mukaansa Suomella on ollut Eurooppaan nähden tiukka linja matkustuksessa. Eurooppalaiset matkanjärjestäjät ovat panneet asian merkille, Hietasaari sanoo.

– Tämä antaa sitä kuvaa, että Suomi ei ole kovin matkailumyönteinen maa.

Myös matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara lähetti kovaa tekstiä hallituksen suuntaan. 

– Esitys osoittaa selvästi sen, että hallitus ei ymmärrä, miten vaikeassa tilanteessa matkailualan yrittäjät ja työntekijät ovat. Yrittäjät ovat luottaneet siihen, että kun riittävä osa väestöstä on rokotettu, he voivat harjoittaa elinkeinoaan vapaasti ilman rajoituksia. Hallituksen esittämille rajoituksille ei ole enää väestön suojelusta ja viruksen leviämisestä aiheutuvia perusteita, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo tiedotteessa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja