Maahanmuuttoviraston uusi linja turvapaikkapäätöksistä: Irakin turvallisuustilanne lientynyt

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt turvallisuusarvionsa Irakista.

Selvityksen perusteella monien Irakin alueiden turvallisuustilanne on lieventynyt, mikä vaikuttaa Maahanmuuttoviraston ratkaisuihin turvapaikka-asioissa. Maahanmuuttovirasto linjaa, että turvapaikkaa ei voi saada pelkästään sillä perusteella, että on kotoisin tietyltä alueelta.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikkahakemuksessa ratkaisevaa on yksilöllinen tilanne, ei lähtöalue.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvallisuustilanne on lieventynyt edelliseen arvioon verrattuna erityisesti Babylonin läänissä ja Kirkukin kaupungissa. Bagdadissa turvallisuustilanne on maahanmuuttoviraston arvion mukaan edelleen ongelmallinen. Maahanmuuttoviraston mukaan kaikkien Bagdadista tulleiden ei voida katsoa kuitenkaan olevan henkilökohtaisessa väkivallan vaarassa.

Maahanmuuttovirasto päätti jäädyttää syyskuun lopulla turvapaikkahakumenettelyn Irakista ja Somaliasta tulleille siksi ajaksi, kun uusi turvallisuusarvio tehdään.

Suomi samoilla linjoilla nyt Ruotsin kanssa

Tähän asti Irakista tulleiden on helpompi saada turvapaikka Suomesta kuin esimerkiksi Ruotsista. 

– Katsoimme, että meillä on tulossa niin suuri määrä irakilaisia ja somalialaisia hakijoita, että päivitys oli paikallaan. Kartoitimme tällöin myös muualta tietoa, miten muualla hyväksymiskäytäntöjä tehdään, Maahanmuuttoviraston  turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo valottaa. 

– Olemme nyt kohtalaisen samoilla linjoilla naapurimaiden, kuten Ruotsin, kanssa turvapaikkapäätöksissä. 

Repo ei vielä suostu arvioimaan päätösjakaumia hylättyjen hakemusten ja hyväksyttyjen välillä.

– Muutos on arviossa tapahtunut, ja tältä pohjalta lähdemme päätöksiä tekemään. Todennäköisesti meillä on enemmän hakijoita turvapaikanhakijoissa, joihin tämä linjaus tulee vaikuttamaan. 

Repo muistuttaa myös, että turvapaikanhakijoilla on myös oikeus valittaa päätöksestä. 

Turvapaikkahakemuksia aloitetaan käsittelemään Revon mukaan jo tänään. 



Lue myös:

    Uusimmat