Mainos

Irakilaisten turvapaikkakriteerejä arvioidaan uudelleen: Myös palautussopimus valmisteilla

Sisäministeri Petteri Orpo kertoi tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa, että irakilaisten turvapaikkahakemusten hyväksymisen kriteereitä arvioidaan parhaillaan uudelleen. 

Tällä hetkellä Irakista tulevien on helpompi saada turvapaikka Suomesta kuin esimerkiksi Ruotsista. Uudelleenarvioinnin tavoitteena on päivittää Suomen kriteerit samalle tasolle kuin muissa Pohjoismaissa.

Turvapaikkakriteerien uudelleentarkastelu valmistuu Orpon mukaan ensi tiistaina

– Uskomme, että se vaikuttaa hyväksymisprosenttiin merkittävällä tavalla, Orpo toteaa tiedotustilaisuudessa.

Myös Somaliasta saapuvien turvapaikkakriteerit otetaan tarkasteluun.

Irakilaisten turvapaikkakriteerien uudelleenarvioinnin lisäksi hallitus pyrkii tekemään palautussopimuksen Irakin kanssa.

– Meillä on jatkuva keskusteluyhteys Irakiin. Pohjoismainenkin arvio on se, että irakilaisten osuus meillä on niin suuri, koska muilla on palautussopimukset, Orpo selittää.

– Kriteerien ja palautussopimuksen vaikuttavuus perustuu siihen, että jos palautuspolitiikka on tehokasta, niin ne, jotka eivät välttämättä ole turvapaikan tarpeessa, miettivät tarkemmin, tulevatko Suomeen.

Sisäministeriö arvioi tänään, että Suomeen saapuisi tänä vuonna 30 000–35 000 turvapaikanhakijaa aiemmin ilmoitetun 50 000 sijaan.

Orpo kuitenkin uskoo, että Ruotsin toimilla voi olla vaikutuksia Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrään.

– Ruotsi arvioi, että heille voi tulla jopa 180 000 turvapaikanhakijaa. Tilanne saattaa heijastua meille riippuen siitä, millaisia toimia he tekevät. Sitä seurataan tarkkaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.