Maa järisi kolmesti Italiassa, järistyksiä edelsi lumikaaos – "Olemmeko tehneet jotain pahaa?"

Ainakin kolmen maanjäristyksen sarja on vavisuttanut Italian keskiosia. Alue toipuu vielä viime syksyn tuhoisista järistyksistä. 

Euroopan seismologian keskuksen mukaan järistykset olivat voimakkuudeltaan 5,3, 5,7 ja 5,5. Ensimmäinen järistys iski hieman ennen puolta kahtatoista Suomen aikaa, kaksi muuta noin tuntia myöhemmin.  

Järistykset tuntuivat Abruzzon, Lazion ja Marchen alueella sekä myös sadan kilometrin päässä Roomassa, jossa metroliikenne on keskeytetty. Järistyksen keskukset ovat olleet noin 100 kilometriä Roomasta itään. 

Metrojen lisäksi Italian ulkoministeriö ja joitakin kouluja Roomassa on evakuoitu.

Ensin kaksi metriä lunta niskaan

Järistystä edelsi Amatricessa harvinaisen hurja, toista vuorokautta jatkunut lumimyräkkä.

– En tiedä, olemmeko tehneet jotain pahaa jollekin. Tätä olen kysynyt itseltäni eilisestä lähtien. Saimme kaksi metriä lunta niskaamme ja nyt jälleen maanjäristyksiä. Olen sanaton, Amatricen pormestari Sergio Pirozzi huokaili.

Järistyksen henkilövahingoista ei ole vielä tietoa. Vaurioita tutkitaan helikopterien avulla, sillä osa vuoristoteistä on tukossa sankan lumentulon takia. Accumolin pormestarin Stefanio Petruccin mukaan lumenraivaustöitä on vaikeuttanut kalustopula sekä kaluston kehno kunto.

– Emme voi voittaa sotaa jousilla ja nuolilla, Petrucci parkaisi.  

Alue toipuu vielä viime syksyn tuhoisista järistyksistä. Elokuussa lähes 300 ihmistä kuoli Amatricen kaupungin lähelle iskeneessä järistyksessä (voimakkuus 6,0). Samaa aluetta runteli lokakuussa myös kaksi järistystä, voimakkuudeltaan 6,5. Tuolloin kuolonuhreilta vältyttiin, mutta tuhannet jäivät kodittomiksi.

Lue myös:

    Uusimmat