Lyijy tappoi pitkään seuratun Johannes-merikotkan – "Tilanne on aika vakava tämän lyijyn kanssa"

Lyijyhaulit päätyvät merikotkiin 2:01

Lyijymyrkytys on merikotkien yleisin kuolinsyy. Siihen menehtyi myös satelliittiseurannassa ollut Johannes-kotka. Sen ruuansulatuskanavasta löytyi pieniä lyijypaloja. Johannesta oli myös ammuttu, mutta siitä lintu oli selviytynyt ja ampumahaavat parantuneet.

Lyijy päätyy kotkiin, kun ne syövät vesilintuja tai haaskoja. 

Johannes-kotka sai selkäänsä satelliittilähettimen kesällä 2011. Lintu kierteli vuosia Puolassa, Baltiassa, Ruotsissa ja Turun saaristossa ennen kuin palasi kotiseuduilleen Ahvenanmaalle. Sieltä se löytyi kuolleena tänä keväänä. Kuolinsyyksi paljastui lyijymyrkytys.

– Tosi ikävä juttu. Pitkä projekti ja tämmöinen lopputulos. Toisaalta se on taas indikaattori meille. Se kertoo, että tilanne on aika vakava tämän lyijyn kanssa, toteaa merikotkarengastaja Hannu Ekblom WWF:n merikotkatyöryhmästä.

Lyijy ei tapa heti vaan vähitellen

Lyijymyrkytys on tuoreen tutkimuksen mukaan merikotkien yleisin kuolinsyy. Joka kolmas tutkituista 123 kotkanraadosta oli kuollut lyijymyrkytykseen. Merikotkat saavat myrkytyksen syötyään saaliseen tai haaskaan jääneitä lyijyhauleja tai lyijyammusten siruja. Ne eivät tapa lintua heti vaan heikentävät sen tilaa vähitellen.

– Lyijyä kerääntyy lintuun pikkuhiljaa, paino rupeaa putoamaan ja lopulta lintu kuivuu, näivettyy, kuvailee Ekblom.

Ahvenanmaalla saa käyttää lyijyhauleja

Vajaa kolmasosa Suomen merikotkista elää Ahvenanmaalla. Lintujen lyijymyrkytykset ovat siellä yleisempiä kuin muualla Suomessa. Ahvenanmaalla lyijyhaulien käyttö on sallittu kaikessa metsästyksessä.

– Kun kävin siellä keväällä toukokuussa, yli 2000 haahkaa taas ammuttiin siellä. Kaikkia ei saada talteen, osa haavoittuu, niihin jää hauleja. Sitten kotka tulee ja syö ne, selittää Ekblom.

Manner-Suomessa lyijyhaulit on kielletty vesilintujen metsästyksessä, mutta sallittu muun riistan pyynnissä.

"Lyijyhaulien käyttö pitäisi lopettaa heti"

Merikotkatyöryhmä vaatii lyijyhaulien käytön lopettamista.

– Ehdottomasti, välittömästi ja heti pitäisi lopettaa lyijyhaulien käyttö. On olemassa muitakin materiaaleja, joista haulit voidaan valmistaa. Tämä on myös tosi vaarallinen juttu meille ihmisille, kun syömme kaikenlaista riistaa, huomauttaa Ekblom.

Merikotkien lisäksi lyijyhaulit voivat nimittäin päätyä myös muihin lintuihin ja riistaa syöviin ihmisiin.

 

Lue myös:

    Uusimmat