Rymättylän Maisaaresta löytyi kaksi ammutun näköistä merikotkaa – poliisi tutkii luonnonsuojelurikoksena, pyytää silminnäkijähavaintoja

Rymättylän Maisaaresta Varsinais-Suomesta on löydetty viikonloppuna kaksi merikotkaa, joiden epäillään tulleen ammutuiksi. Laji on Suomessa rauhoitettu, ja sen ampuminen on rikos.

Maisaaren isäntänä toimiva Patrik Qvarnström kertoo saaren kalastajien löytäneen linnut Maisaaren pohjoispuolen kaislikosta. Tämän jälkeen hän ilmoitti asiasta poliisille.

Maisaarta on pidetty toiminnassa seitsemän vuotta, eikä vastaavaa ole aikaisemmin tapahtunut.

– Maisaaresta on aikaisemmin löydetty loukkuja pienpedoille ja kuultu laukauksia, muttei tiedetä näiden laukausten liittyvän salametsästykseen. Nyt mökkiläiset auttavat poliisia paikantamaan laukausten ajankohtia ja paikkoja, Qvarnström kertoo MTV Uutisille.

Poliisi kaipaa yleisöhavaintoja

Poliisi kertoi tänään saaneensa lauantaina tiedon kahdesta Naantaliin kuuluvan Rymättylän alueella kuolleena löydetystä merikotkasta. Poliisi selvittää tapausta ja pyytää yleisöltä asiaan liittyviä havaintoja ja tietoja.

Poliisi on toimittanut linnut tutkittavaksi Ruokavirastoon. Sen jälkeen selviää lintujen kuolinsyy eli se, onko ne mahdollisesti ammuttu vai ovatko linnut kuolleet muusta syystä.

– Merikotka on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu Suomessa. Tällä hetkellä tapausta tutkitaan luonnonsuojelurikoksena, mutta rikosnimike voi muuttua ja tarkentua esitutkinnan edistyessä, rikoskomisario Riikka Laaksonen sanoo tiedotteessa.

Kuolleisiin merikotkiin liittyvät vihjeet ja tiedot voi ilmoittaa poliisille sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai WhatsApp- tai tekstiviestillä numeroon 050 411 7655.

Laji ehti kadota Suomesta melkein kokonaan ennen rauhoitetusta

Pohjanmaan Merikotkat ry:n puheenjohtajan Tapio Osalan mukaan merikotkien ampuminen ei enää onneksi ole yleistä.

Laji ehti kadota Suomesta melkein kokonaan, ennen kuin se rauhoitettiin vuonna 1926. Rauhoituspäätöksestä huolimatta sitä vainottiin vielä 1960-luvulle saakka ja jossain määrin vielä nykyisinkin. Osalan mukaan suurin syy merikotkien kuolemiin liittyy silti aseisiin.

– Yli 30 prosenttia kuolleina löytyvistä merikotkista ovat kuolleet lyijymyrkytyksen, Osala kertoo.

Metsästyksessä ihmisten käyttämät haulit voivat kulkeutua kotkien elimistöön.

Osala uskoo ampumisen liittyvän petovihaan.

Yle uutisoi viime viikolla laajasta metsästysrikosvyyhdistä Lapinlahdella. Yli kahtakymmentä miestä epäillään suupetojen ja rauhoitettujen lintujen laittomista tapoista.

– Ampuja on ihan varmasti tiennyt, että kyseessä on rauhoitettu laji, Osala sanoo.

Aikasempina vuosina vastaavanlaisten rikosten tutkinta ei Osalan mukaan ole ollut yhtä tehokasta kuin nykyään.

Sodan jälkeen uhkana olivat ympäristömyrkyt

Pitkäjänteinen suojelutyö on tuottanut merikotkien suojelussa tulosta. Vuonna 1975 kuoriutui ainoastaan neljä poikasta ja vuonna 2019 WWF:n merikotkatyöryhmän vapaaehtoiset laskivat 558 poikasta. Todellisuudessa syntyneiden poikasten lukumäärä on hieman suurempi, sillä kaikkia poikasia ei löydetä.

Toisen maailmansodan jälkeen merikotkien uhkana olivat ympäristömyrkyt. Suomen Luonnon merikotkaraportin mukaan merikotkia on vuodesta 1973 lähtien pyritty auttamaan esimerkiksi ruokkimalla niitä talvisin taatusti myrkyttömällä ruoalla, jotta niiden luontaisen ravinnon myrkyt eivät pääsisi tuhoamaan niiden pesintämenestystä.

Suomen arvokkain lintu

Ympäristöministeriö on määrittänyt rauhoitetuille linnuille ohjeelliset arvot. Merikotka on kaikista Suomen lintulajeista arvokkain.

Nämä ovat Suomen arvokkaimmat linnut:

  • merikotka (Haliaeetus albicilla) 7400 €

  • kiljukotka (Aquila clanga) 6728 €

  • tunturihaukka (Falco rusticolus) 6391 €

  • heinäkurppa (Gallinago media) 4373 €

  • viiriäinen (Coturnix coturnix) 4205 €

  • valkoselkätikka (Dendrocopos leucotos) 4037 €


Lue myös:

    Uusimmat