Taivaalta mystisesti putoilleiden joutsenten todennäköinen kuolinsyy selvillä: "Sopii oireisiin"

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Helsingin Laajasalosta kuolleina ja huonokuntoisina löytyneet joutsenet saivat todennäköisesti myrkytysoireita vesistöstä syömistään lyijyhauleista. Joutsenet herättivät keskustelua Laajasalon Facebook-ryhmässä, jossa pelastuslaitoksen kerrottiin vieneen taivaalta "tippuneita" joutsenia tutkittavaksi.

Eviran erikoistutkija Minna Nylund kertoo, että alustavat kuolinsyytutkimukset on saatu nyt päätökseen kolmen Laajasalosta löytyneen joutsenen osalta. Aikaisemmin vahvistettiin, että linnuilla ei ollut lintuinfluenssaa.

– Elimistä emme löytäneet mitään bakteeri- tai virustartuntaan viittaavaa, mutta vatsasta huomasimme, että linnut olivat syöneet huomattavan määrän hauleja. Ainakin osa näistä hauleista sisälsi lyijyä, joka on linnuille myrkyllistä.

Kuolleen joutsenen todettiin murtaneen rintalastansa, jonka seurauksena lintu kärsi sisäisestä verenvuodosta. Kaksi muuta joutsenta lopetettiin löytäjien toimesta, sillä ne olivat erittäin huonossa kunnossa.

– On ollut puhetta siitä, että joutsenet olisivat olleet heikkokuntoisia ja käyttäytyneet sekavasti. Se sopii akuutin lyijymyrkytyksen oireisiin, sillä myrkytys vaikuttaa keskushermostoon. Ne niin sanotusti menettävät järkensä, Nylund selventää.

Nylund epäilee, että linnut ovat todennäköisesti ruokailleet samassa paikassa ja syöneet hauleja vedenpohjasta. Metsästyksen jäljiltä vesistöön jää hauleja, joita linnut toisinaan syövät.

– Lyijymyrkytys ei ole linnulle poikkeuksellinen kuolinsyy, mutta tässä tapauksessa erityisen tekee se, miten paljon lyijyhauleja joutsenten vatsoista löydettiin. Yleensä lyijymyrkytys tapahtuu hitaammin, jolloin lintu nääntyy krooniseen lyijymyrkytykseen hitaasti.

Nykyisin lyijyä sisältäviä hauleja ei enää saa käyttää vesilintujen metsästyksessä, mutta lyijyhaulit ovat saattaneet kertyä luontoon vuosienkin saatossa.

Lyijymyrkytys tulee vahvistaa vielä tarkistamalla kudosnäytteistä lintujen lyijypitoisuus, jotka Evira lähettää tänään tutkittavaksi eteenpäin. Lopullinen vahvistus saadaan näytteiden tulosten varmistuttua. 

Muokattu 20.12.2017: Tarkennettu, että vesilintujen metsästyksessä lyijyhauleja ei enää saa käyttää.

Lue myös:

    Uusimmat