Mainos

Lyhyet yöunet yhteydessä ennenaikaiseen kuolemaan verenpainepotilailla

Lyhyitä yöunia nukkuvat verenpainepotilaat voivat olla muita suuremmassa vaarassa menehtyä verenpainetautiin liittyviin syihin. Suurimmillaan riskit ovat, kun unet jäävät alle viiden tunnin.

Journal of Hypertensionin julkaisemat tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä yleensä univajeen ja kuolleisuuden yhteyksiä on tutkittu suoraan eikä mahdollisia yhteisvaikutuksia verenpainetaudin kanssa ole juurikaan selvitetty.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 1 700 aikuisen 15-vuotiseen seurantaan. Verenpainetautia potevien riski menehtyä seurannan aikana suureni tasaisesti sitä mukaa, kun yöunet lyhenivät.

Verrattuna terveisiin verrokkeihin yli kuusi tuntia yössä nukkuvien riski menehtyä seurannan aikana oli lähes kaksinkertainen, viisi–kuusi tuntia nukkuvien melkein kolminkertainen ja alle viisi tuntia yössä nukkuvien nelinkertainen.

Tulokset eivät paljasta, mistä ilmiö tarkalleen johtuu, mutta tutkijat arvelevat lyhyiden yöunien olevan merkki suuremmasta autonomisen hermoston toimintahäiriöstä. Asiaa pitää kuitenkin tutkia lisää ennen kuin mekanismista voi sanoa mitään varmempaa. Lisätutkimuksissa olisi myös hyvä selvittää, vähentääkö yöunien pidentäminen verenpainepotilaiden riskejä.

Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä. Se aiheuttaa vuosittain yli yhdeksän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.

Suomessa verenpainetautia potee noin puolet miehistä ja kolmannes naisista. Verenpainelääkityksellä on noin puoli miljoonaa suomalaista.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Opi ensiapua ja päivitä ensiapulaukku!

Studio55.fi-lähetyksessä opeteltiin ensiaputaitoja toukokuussa 2013.

25:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.