Luumujäädyketorttu

Jäädyketortun voit valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Käytä pohjaan piparkakkutaikinaa, jonka paistat levynä ja murustat seuraavana päivänä hieman kuivuneena tai murusta jo aiemmin tehtyjä piparkakkuja.

10 annosta

Kakkupohja:

1 levy Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikinaa (250 g), sellaisenaan paistettuna tai pipareina (200–250 g valmiita pipareita)

75-100 g voita

Täyte:

1 pss kuivattuja luumuja (200 g)

2 dl vettä

(2 rkl konjakkia, punssia tai rommia)

1 dl sokeria

1 tlk kuohukermaa (2 dl)

1 tl vaniljasokeria

1 tlk maitorahkaa (250 g)

Päälle ennen tarjoilua:

50 g luumuja

jouluisia koristerakeita tai minikoristekynttilöitä

Paista paketillinen piparkakkutaikinaa levyt irrallaan 200-asteisen uunin keskitasolla 10–15 min, varo paistamasta liikaa.

Anna jäähtyä ja kuivua ainakin seuraavaan päivään ja murusta hyvin tai käytä jo aiemmin tehtyjä piparkakkuja, jotka murennat hienoksi. Sekoita murut sulatettuun rasvaan. Painele murumassa irtopohjaisen vuoan pohjalle tiiviisti.

Valmista täyte. Tee luumusose keittämällä luumuja sokeriliemessä 10–15 min niin, että ne soseutuvat tai käytä tölkki (300 g) valmista luumumarmeladia (mausta halutessasi alkoholilla). Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen rahka, kylmä luumusose ja muut maustavat ainekset. Tarkista maku mieleiseksesi.

Kaada seos piparipohjalle, joka on irtopohjavuoassaan. Jäädytä pakastimessa ainakin yön yli.

Ota juuri ennen tarjoilua pakastimesta pöydälle, irrota vuoka ja koristele jouluiseksi.

Mikäli torttua ei tarjoilla seuraavana päivänä, sen voi jäädyttämisen jälkeen irrottaa vuoasta ja pakata isoon pakastepussiin. Torttu säilyy pakasteessa muutaman kuukauden esim. yllätysvieraiden varalta.

VINKKI: Voit tehdä saman kakun myös taatelilla.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat