Luulitko, etteivät kissat pidä ihmisistä? Tutkijat kumosivat harhaluulon

Tutkijat selvittivät, että kissat saattavat pitää ihmisistä jopa enemmän kuin ruoasta.

Kun kissa kaataa vesilasisi lattialle, hyökkää lahkeidesi kimppuun tai vain katoaa päiväksi sen sijaan, että leikkisi kanssasi, voi mieleen herätä epäilys siitä, ettei oma lemmikki välttämättä oikeastaan pidäkään sinusta. Amerikkalaistutkijat ovat kuitenkin selvittäneet asiaa, ja todenneet, että kissanomistajat voivat henkäistä helpostuksesta. 

Oregonin yliopistossa tehdyn ja Behavioural Processes -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kissat nimittäin todellakin pitävät ihmisistä – jopa enemmän kuin ruoasta.

Tutkijoiden mukaan on yleinen uskomus, etteivät kissat ole järin sosiaalisia tai koulutuskelpoisia. Tämä ajatus saattaa johtua siitä, ettei kissan mielimistä kannustimista ole juuri tietoa, eikä näin ollen ole tietoa siitä, miten kissaa voisi motivoida.

Tutkimusta varten tutkijat ottivat 50 kissaa kodeistaan ja eläinsuojista ja ottivat niiltä pois ruoat, lelut ja ihmiset useiden tuntien ajaksi. Tämän jälkeen tutkijat toivat ne uudelleen kissojen luo testaten kissojen suhtautumisen ihmiskontaktiin, ruokaan, tuoksuihin ja leluihin.

Kävi ilmi, että puolet kissoista valitsi ennemmin ihmiskontaktin kuin mitään muuta. Ihmiskontakti oli näille kissoille mieluisampaa kuin jopa ruoka. Vain 37 prosenttia kissoista valitsi kaikista mieluiten ruoan.

Yksittäisen kissan mieltymykset voivat tutkijoiden mukaan johtua niiden omasta historiasta tai vaikkapa rodusta. Eläinsuojissa ja omissa kodeissa asuvien kissojen välillä ei ollut huomattavaa eroa, joten tutkijat päättelivät ihmisrakkauden olevan kissoissa sisäänrakennettu asia.

Lähteet: Vice, Jezebel

***

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja