Luukas, 17, valmistaa katiskoja, joihin norpat eivät pääse hukkumaan: "Kalaakin sillä tulee"

Lukiolaispoika Luukas Posti valmistaa katiskoita, joihin norpanpoikaset ja linnut eivät pääse hukkumaan. Lukion viimeistä vuotta aloitteleva Posti täyttää pian 18, ja aikoo perustaa yrityksen.

Joensuussa asuva Luukas Posti, 17, odottaa 18-vuotissyntymäpäiviään hieman eri syistä kuin useimmat ikätoverinsa. Joensuun Yhteiskoulun lukion abivuodelle Postilla on muutakin suunniteltuna kuin valmistuminen.

Lokakuussa Postista tulee täysi-ikäinen, jolloin yritystoiminta voi alkaa toden teolla. Luukas on juuri perustanut yrityksen ihan virallisesti.

Opetteli katiskanteon videoilta

Kalanpyydykset ovat WWF Suomen mukaan saimaannorpan isoin uhka. Etenkin kuutit jäävät helposti kiinni verkkoihin tai katiskoihin, joita ei ole tehty norpalle turvallisiksi. Myös aikuiset norpat voivat kuolla kalanpyydyksiin.

Kalastusta harrastava Luukas Posti katsoi nelisen vuotta sitten YouTubesta ammattikalastaja Markku Kettusen opetusvideon norppaystävällisen katiskan valmistamisesta.

Saimaa-katiska on Kettusenprototyyppiin perustuva kaksinieluinen katiskamalli, jollaisia Luukas Posti alkoi myös valmistamaan.

– Harjoittelin videon pohjalta katiskan tekemisen, ensimmäisiä katiskoja tein monta tuntia. Nykyisin teen sellaisen alle kahdessa tunnissa, Posti kertoo.

Ensimmäisinä kesinä Luukas Postin katiskatoiminta oli lähinnä harrastamista ja myyntikin maltillista. Asiakkaat Posti löytää Facebookista, eikä erillistä markkinointisuunnitelmaa ole toistaiseksi tarvinnut tehdä. Toiminta on ollut pienimuotoista.

– Vuositasolla liikevaihto on ollut sellaista tonnin luokkaa, Posti kertoo.

Verkkokauppa ja kotisivut tekeillä

Nyt kesällä Posti päätti, että yritystoimintaa täytyy lähteä markkinoimaan isommin. Tekeillä on kotisivut ja verkkokauppakin on suunnitteilla. 

– Ei tässä minun yrityksessäni mitään kehityskaarta ole tähän mennessä ollut nähtävillä, kyllä se on niin pientä ollut. On saanut vähän taskurahaa kesäksi.

– Ajattelin ottaa yhteyttä pienempien paikkakuntien rautakauppoihin ja tarjota katiskoja niille. Tuotteen nimikin tulee varmasti vaihtumaan, nyt sitä myydään Saimaa-katiskana.

Periaatteessa kuka tahansa voisi valmistaa katiskansa itse, mutta Luukas Posti uskoo, että harvempi mökkiläinen haluaa käyttää tuntikausia katiskan teon opetteluun ja tarvikkeiden hankintaan.

Tilauskanta kasvussa ja palaute positiivista

Posti uskoo katiskojen menekkiin, sillä tähän mennessä kaikki valmistetut on jo myyty, ja tilausjono kasvaa tasaisesti.

– Parikymmentä tilausta on tuossa listalla.

Ja kun asiakaspalautekin on ollut pelkästään positiivista, ei ole syytä uskoa, etteikö tilauskanta kasvaisi vielä markkinointisuunnitelman myötä.

– Katiskan ostaneilta on tullut pelkästään hyvää palautetta. Katiska on kuulemma helppokäyttöinen, eikä ole mitään turhia härpäkkeitä, se on kevyt kuljettaa soutuveneessä ja kalaakin sillä tulee, niin mikäs siinä, vaatimaton yrittäjän alku myhäilee.

Katso myös: Videolla näkyy, miten pieni kuutti pelastettiin ja vapautettiin takaisin maaliskuussa

Söpöysvaroitus: Näin pieni kuutti pelastettiin takaisin kotiin 0:33
Söpöysvaroitus! Näin pieni kuutti pelastettiin takaisin kotiin.

Juttua muokattu 6. heinäkuuta: Jutusta poistettu vanhentunut tieto aikeista perustaa yritys. Juttuun on lisätty tieto, että haastateltava on juuri perustanut yrityksen virallisesti.

Lue myös:

    Uusimmat