Lupaavan koronarokotteen kehittänyt yhtiö pyytää Yhdysvaltain viranomaisilta lupaa ottaa rokote käyttöön hätävaltuuksilla

Rajoituksia on jatkettava, vaikka rokote tulee Suomeen – milloin koronasta päästään? 5:30
Asiantuntija kertoo MTV Uutisille, että koronavirusrajoituksista ei päästä vaikka rokote saataisiinkin markkinoille – kuuntele koko haastattelu tästä.

Lääkeyhtiö Pfizer kertoo pyytävänsä Yhdysvaltain viranomaisilta lupaa ottaa yhtiön yhdessä saksalaisen BioNTechin kanssa kehittämä koronarokote käyttöön hätävaltuuksien nojalla, kertoo uutistoimisto AP.

Jos yhtiön hakemus menee läpi, ensimmäiset amerikkalaiset voisivat saada rokotteen jo ensi kuussa. Vaikka rokote saataisiin käyttöön hätävaltuuksilla, edessä on joka tapauksessa pitkä ja vaikea koronatalvi.

Hätäkäyttö ei tarkoittaisi vielä rokotteen laajamittaista käyttöönottoa. Rokotetta jaettaisiin rajoitetulle määrälle ihmisiä ja sen saajille tarjottaisiin myös tietoa siitä, että rokote on edelleen keskeneräinen. 

Muutama päivä sitten Pfizer ja saksalaisyhtiö kertoivat rokotteensa tarjoavan jopa 95 prosentin tehon koronavirusta vastaan. Tulokset perustuivat laajan tutkimuksen ja testien aikana kerättyyn aineistoon.

Lääkeyhtiön mukaan sen kehittämän rokotteen tarjoama hyvä suoja ja turvallisuus ovat merkkejä siitä, että USA:n lääkeviranomainen voisi kelpuuttaa rokotteen käyttöön pikaprosessilla.

Kyseisen rokoteen pikaista käyttöönottoa yritetään parhaillaan edistää myös Euroopassa.

Lue myös:

    Uusimmat