Luottotiedoista viis – maksukyvytön tilannut vaatteita netistä 4000 eurolla

Viime syksynä nousi esille, että saksalainen nettikauppa Zalando olisi toimittanut tilauksia maksuhäiriöisille henkilöille. MTV3 Uutisten haastatteleman Juhan (nimi muutettu) mukaan ongelma on yhä olemassa eikä nettikauppa väitteistään huolimatta tarkista asiakkaan luottotietoja maksuhäiriöiden varalta.

Juha kertoo tehneensä kymmenkunta tilausta Zalandosta puolen vuoden sisällä, vaikka hänen luottotietonsa ovat menneet vuonna 2002. Ostosten arvo on kaikkiaan noin 4 000 euroa.

– Käytännössä pystyn tilaamaan tavaraa Zalandosta millä tahansa nimellä, osoitteella ja syntymäajalla niin kauan, kunhan vain tekstiviesti saapumisilmoituksesta tulee omaan kännykkääni ja pystyn noutamaan paketin lähikaupasta. Luulen, että Zalando katsoo vain, että syntymäaika pitää paikkansa eli että sellainen syntymäaika on ylipäätään olemassa, Juha arvelee.

Hän teki ensimmäisen tilauksensa lokakuun loppupuolella, ja sen jälkeen ostoskertoja on tullut yhdeksän lisää. Pakettimäärästä huolimatta muistutuslaskuja ei ole tullut kuin yksi kappale.

– Tästä ensimmäisestä tilauksesta on kyllä lähetetty muistutus kotiin, mutta se on ainut. Näistä yhdeksästä muusta tilauksesta ei ole tullut muistutuslaskuja.

Vastaavanlainen toiminta on melko yleistä Juhan tuttavapiirissä, sillä hän tuntee kymmeniä henkilöitä, jotka ovat tilanneet kyseisestä nettikaupasta joko yksittäisiä tuotteita tai satojen eurojen arvoisia paketteja.

– Eräälle ystävälleni tuli samaan aikaan kahdeksan pakettia, joiden hinnat olivat 300-500 euron välillä. Omat laskuni ovat olleet 330-530 euroa. Tämä on mahdollista, koska saatuasi yhden tilauksen läpi voit tehdä uudet tunnukset vaihtamalla vaikkapa sähköpostiosoitetta. 10 minuutissa pystyy tekemään vaikka kolme tilausta.

"Maksamattomia tilauksia myydään eteenpäin"

Juhan arvioiden mukaan Zalando ei välitä asiakkaidensa maksukyvystä, koska perintätoimistot ostavat saatavat velat. Näin nettikauppa itse saa edelleen tuotteista maksun, vaikkakaan se ei tule asiakkaalta suoraan.

– Olen ihmetellyt, miksi esimerkiksi tietyt kengät maksavat Helsingin keskustan liikkeessä 70 euroa ja Zalandossa 90 euroa. En ole ennen nähnyt vastaavaa, että netissä olisi joku tuote kalliimpi kuin Suomessa sijaitsevassa liikkeessä. Arvelenkin, että Zalando on tahallaan nostanut hintoja. Siinä vaiheessa, kun he tietävät että laskua ei makseta, he myyvät laskun eteenpäin ja perintätoimisto ostaa velan. Jos kengissä on lisähintaa 20-30 euroa, niin silloinhan jää ihan samalla tavalla voitolle kuin ennenkin, kun myy velan pois.

Miksi maksuhäiriöiset sitten tilaavat netistä tavaraa, johon heillä ei ole varaa ja jota he eivät pysty maksamaan? Viisi vuotta työttömänä ollut Juha selittää, että kun ulosotossa on jo tarpeeksi suuri summa, muutamat sadat tai tuhannet eurot eivät enää tunnu missään.

– Itselläni oli ulosotossa melkein 20 000 euroa ennen tätä tilausrumbaa. Ensiksi ajattelin, että olisin tehnyt taloudellista hyötyä nettitilauksilla, mutta mielestäni se olisi mennyt jo liiaksi petoksen puolelle. Halusin vain uusia omat vaatteeni. Nyt ulosotossa on 23 000 euroa, joten tällainen toiminta ei muuta raha-asioitani juuri mitenkään.

Juha kertoo tietävänsä useita tahoja, joilla omatunto ei ole alkanut kolkuttaa, vaan nettikaupasta tilattuja tavaroita myydään eteenpäin.

– Tietääkseni jotkut tekevät tällä voittoa eli tilaavat Zalandosta tavaraa maksamatta niitä ja myyvät sitten eteenpäin. Kuulin, että esimerkiksi yksi tuttava oli maksanut 600 euron arvoisista vaatteista 220 euroa ihmiselle, joka oli tilannut ne Zalandosta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat