Luottokorttien kopioinnit lisääntyneet räjähdysmäisesti Venäjällä

Venäjälle matkaavan kannattaa olla poikkeuksellisen tarkkana luottokorttinsa kanssa. Niin sanotut skimmaukset ovat lisääntyneet itärajan takana räjähdysmäisesti viimeisen puolen vuoden aikana. Skimmauksella tarkoitetaan luottokorttien kopioimista pankkiautomaattiin laitettavan laitteen avulla.

Suomen pääkonsulaatissa Pietarissa työskentelevä poliisin erityisasiantuntija Timo Virtanen neuvoo turisteja valitsemaan sopivan pankkiautomaatin tarkkaan.

− Kannattaa käyttää sellaisia automaatteja, jotka ovat sisätiloissa tai muuten vartioiduissa paikoissa. Jos on ihan pakko käyttää kadulla olevaa automaattia, pitää katsoa näppäimistö tarkkaan läpi, Virtanen neuvoo.

Skimmaus tapahtuu niin, että automaattiin asennettu laite kopioi asiakkaan huomaamatta luottokortin magneettinauhan tiedot. Tietojen avulla voidaan tehdä aidosta menevä kopiokortti. Näitä tietoja myydään internetissä.

− Jos täällä on kortin tiedot imuroitu, ne myydään netissä, ja tiedoista tehtyä korttia voidaan käyttää vaikkapa Hollannissa, Virtanen kertoo.

Vaikka luottokorttien kopioinnit ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti Pietarissa, on kaupunki Virtasen mielestä yleisesti ottaen turvallinen paikka.

− Pitää muistaa, ettei viiden miljoonan asukkaan Pietarin rikostilastoja voi verrata Helsinkiin, Virtanen painottaa.

Hänen mukaansa Pietarin virallisia rikostilastoja ei toisaalta pidä lukea kuin piru Raamattua.

− Täällä Pietarissa miliisiviranomaiset tuovat mielellään esiin sen, kuinka vähän suomalaiset joutuvat rikosten uhreiksi. On kuitenkin toinen kysymys, kuinka paljon rikoksia jää kirjaamatta, Virtanen sanoo.

Hänen ensimmäinen ohjeensa rikoksen uhriksi joutuneelle onkin, että asia pitää ilmoittaa paikalliselle viranomaiselle.

− Ihan ensimmäiseksi pitää tehdä rikosilmoitus tapahtumapaikan miliisipiiriin.

Suomalaisen mielestä ilmoituksen tekeminen voi tuntua kaiken byrokratian takia kiusalliselta, mutta se kannattaa kuitenkin tehdä.

− Se ei ole pottuilua. Pitää muistaa, että Venäjän federaation lait ovat monimutkaisia, ja sen takia ilmoituksen jättäminen kestää parisen tuntia. Monet ovat täällä vain viikonlopun ajan ja jättävät ilmoituksen siksi tekemättä, Virtanen selvittää.

Kun rikoksen kohteeksi joutunut on tehnyt ilmoituksen miliisille, on asiasta hyvä ilmoittaa myös konsulaattiin.

− Ja jos miliisille ei ole tehty ilmoitusta, kannattaa se tehdä ainakin meille tänne konsulaattiin, Virtanen alleviivaa.

Hän harmittelee sitä, ettei Pietariin ole vieläkään saatu toimistoa, jossa olisi englantia osaava miliisi. Se helpottaisi kummasti, sillä huono kielitaito vaikeuttaa rikosilmoituksen tekemistä.

− Juhlapuheissa tätä ideaa kiitellään, mutta käytännössä ei tapahdu mitään. Lisääntyneet rikosilmoitukset vaikuttaisivat tilastoihin ja Pietarin maineeseen, Virtanen sanoo.

Suomen Pietarin pääkonsulaattiin tulee viikoittain suomalaisten tekemiä rikosilmoituksia. Niihin eivät suomalaisviranomaiset ole kuitenkaan hukkumassa, eli kuten Virtanenkin muistutti, on Pietari turvallinen paikka suomalaisen vierailla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja