Kuluttajien luottamus talouteen vajosi alemmas kuin koskaan mittaushistoriassa

Suomen talous voi ajautua taantumaan 2:13
Suomen talous voi ajautua taantumaan.

Kuluttajien luottamus talouteen saavutti syyskuussa jälleen uuden pohjalukeman. Tilastokeskuksen luottamusindikaattori sai syyskuussa arvon –18,3.

Kyseessä on jo kolmas kerta tänä vuonna, kun indikaattori on vajonnut alemmalle kuin koskaan aikaisemmin. Edellinen pohjakosketus nähtiin heinäkuussa, jolloin arvo oli –15,9.

Luku putosi alle –10:n maaliskuussa sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut laajamittaisen hyökkäyksensä Ukrainassa. Ennen tätä vuotta mittaushistorian huonoin luku nähtiin koronapandemian alussa. Silloin luottamusindikaattori oli alle –10:n vain yhden kuukauden ajan.

Syyskuussa myös indikaattorin useat yksittäiset osat laskivat alemmaksi kuin koskaan. Odotukset Suomen tai oman talouden tilasta vuoden päästä ja aikeet kestotavaroiden hankinnoille olivat ennätysmatalat.

Kolme viidestä kuluttajasta arvioi Suomen talouden huononevan seuraavan vuoden aikana, kun taas oman talouden heikkenemistä ennakoi joka kolmas.

Myös asunnonostoaikeet ovat Tilastokeskuksen mukaan selvästi vähäisemmät kuin keskimäärin. Vain 12 prosenttia kuluttajista harkitsi asunnon tai auton ostoa vuoden sisällä.

Mittaushistoria ulottuu lokakuuhun 1995, eli se ei kata 1990-luvun alun lamavuosia. Tilastokeskuksen tutkimukseen vastasi runsaat tuhat suomalaista.

EK: Ennätysmatala luottamus ei ole vielä heikentänyt kulutusta 

Kuluttajien ennätyksellisen alas pudonnut luottamus talouteen ei ole vielä toteutunut kunnolla heikentyneenä kulutuksena ja siten välittynyt täysimääräisesti yrityskenttään. Näin sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Sami Pakarinen liiton tiedotteessa.

EK:n mittaama elinkeinoelämän luottamus talouteen laski aavistuksen syyskuussa. Eri aloista vain rakentamisen luottamus oli nousussa, ja se koheni pitkän aikavälin keskiarvolleen. Teollisuusyritysten luottamusindikaattori puolestaan laski alle keskiarvon. Palveluyritysten ja vähittäiskaupan luottamus jatkoivat selvästi alle keskiarvon.

Lue myös:

    Uusimmat