Kysely: Nuoret ja pienituloiset menettäneet luottamustaan tulevaisuuteen

Luottamus tulevaisuuteen on syksyn aikana heikentynyt selvästi nuorten ja pienituloisten keskuudessa, ilmenee valtioneuvoston kanslian teettämästä Kansalaispulssi-kyselystä. 

Naisten keskuudessa luottamus on laskenut voimakkaammin kuin miesten.

Marraskuussa kerätyissä vastauksissa 54 prosenttia pienituloisista ja 64 prosenttia 15–29-vuotiaista sanoi suhtautuvansa tulevaisuuteen ainakin melko luottavaisesti. Osuudet ovat laskeneet noin kymmenen prosenttiyksikköä verrattuna vuoden alussa tehtyihin kyselyihin.

Kysyttäessä asioita, joihin hallituksen pitäisi erityisesti kiinnittää huomiota, nousi terveydenhuollon toimivuus selvästi ykkössijalle. 65 prosenttia vastaajista piti sitä tärkeänä teemana. Terveydenhuollon tärkeys on korostunut syksyn mittaan tehdyissä kyselyissä ja oli marraskuussa ylimmillään. Iäkkäät ikäluokat, naiset ja pienituloiset painottivat terveydenhuoltoa kaikkein eniten.

Julkisen talouden tasapainottaminen on sitä vastoin menettänyt kannatustaan. Kestävän julkisen talouden asetti nyt tärkeäksi tavoitteeksi 34 prosenttia vastanneista, kun osuus vielä elokuussa oli 41 prosenttia. Eniten julkisen talouden tasapainottaminen kiinnosti miehiä, 60–74-vuotiaita ja hyvätuloisia.

Kansalaispulssin aineiston kerää Tilastokeskus. Kyselyyn vastasi liki 1 160 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat