Mainos

Luotsiveneen uppoamissyyn selvittämisessä voi mennä kuukausia – vastauksia haetaan aluksen elektroniikasta

Suomenlahteen uponnut luotsivene saatiin nostettua pinnalle eilen. Onnettomuuden silminnäkijöiden kuulemiset aloitettu.

Suomenlahdella Porvoon edustalla uponneen luotsiveneen uppoamissyyn selvittämisessä voi mennä kuukausia, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi STT:lle. Luotsivene saatiin nostettua pinnalle ja hinattua maihin tiistaina.

– Sieltä on otettu talteen elektroniikkaa, josta toivottavasti saadaan pelastettua tallenteet. Nyt on pieni seesteinen hetki, ja sitten käymme itse aluksen kimppuun. Mutta se, että olisi jotain johtopäätöksiä sanottavaksi, ei tapahdu vielä kuukausiin. Ei tätä voi tehdä niin, että katsomme, näemme jonkun jäljen ja sanomme, että noin se meni, Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan edessä on iso urakka, johon sisältyy muun muassa silminnäkijöiden ja tapauksesta mahdollisesti tietävien kuulemisia.

– Tässä täytyy selvittää, millaiset olosuhteet siellä juuri silloin (luotsiveneen uppoamishetkellä) oli, katsotaan kaatuneen aluksen ominaisuudet ja liiketila sekä ison aluksen liiketila. Kuulemme myös eri ihmisiä, kuulemiset on jo aloitettu. Sitten tietenkin tarkastelemme nostettua hylkyä.

– Näiden seurauksena saamme faktat kasattua, ja sitten lähdemme analyysivaiheeseen, Nurmi lisää.

Kaksi luotsiveneen työntekijää kuoli veneen kaatuessa lähellä Emäsalon pohjoista luotsipaikkaa. Nurmen mukaan he tapaavat onnettomuudessa kuolleiden omaisia ennen joulua.

– Meillä on turvallisuustutkintalakiin perustuen velvollisuus pitää onnettomuuden uhrien omaiset ajan tasalla tutkinnan kulusta.

Uhrien omaisten hyväksi käynnistetty keräys

Luotsikutterinkuljettajat – Lotskutterförarna ry, Merimieskirkko ja Finnpilot ovat käynnistäneet keräyksen luotsiveneonnettomuuden uhrien omaisten ja erityisesti heidän lastensa hyväksi.

Kotimaanavun kautta toteutetun keräyksen tuotto ohjataan lyhentämättömänä avun tarvitsijoille.

Keräykseen on lahjoitettu keskiviikkoiltapäivään mennessä jo yli 10 000 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.