Lunta, vettä ja räntää: Sateet ryöpyttävät Suomea – pakkanen muuttaa ajokelin karmeaksi

Ajokeli on tänään Suomessa monin paikoin erittäin huono, varoittaa Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr.

Talvisen matalapaineen tuoman sateen vaikutuksesta lunta voi sataa paikoin jopa 20 senttiä. Ilta ja yö tuovat tullessaan pakkasen, joka muuttaa tienpinnat suurimmassa osassa maata erittäin liukkaiksi.

Aamupäivän aikana laaja sadealue on saapunut Länsi-Suomeen. Tällä hetkellä lunta sataa jo lännessä, ja varsinkin Pohjanmaalla lumisade on ollut aamun ja aamupäivän aikana paikoin rankkaakin.

– Talvinen matalapaine liikkuu nyt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yli kaakkoon. Pääosin lumisade vaikuttaa suuressa osin maata, Pohjois-Lappi jää poutaiseksi. Suomen etelä- ja länsiosaan on vettä ja räntää tiedossa, Föhr kertoo.

Matalapaine tuo mukanaan sateita, jotka tulevat sekä lumena, räntänä että vetenä. Aatonaaton aikana sadealue siirtyy itään.

– Itä-Suomi saa lunta vasta joidenkin tuntien päästä. Samalla sade muuttuu lännessä vetisemmäksi. Tämä tapahtuu viimeistään iltapäivällä, Föhr sanoo.

Pakkanen tuo mukanaan vaarallisen ajokelin

Ajokeli muuttuu suurimmassa osassa maata tänään huonoksi sateiden myötä.

Iltaa kohden ajokeli ei kuitenkaan parane, sillä sää pakastuu koko maassa. Tällöin päivän mittaan Etelä- ja Länsi-Suomeen vetenä ja räntänä satanut sade jäätyy tienpinnoilla, mikä muuttaa kosteat ja paikoin märät tienpinnat pääkallokeleiksi, Föhr varoittelee.

Föhrin mukaan liukkaita kelejä koetaan myös entisen Oulun läänin lounaisosissa sekä Itä-Suomessa, sillä alueella tänään vallitseva suojasää kosteuttaa tienpintoja.

– Märät tienpinnat jäätyvät varsinkin siellä, missä sataa vettä eli Etelä-, Länsi- ja Lounais-Suomessa.

Kannattaako jäädä kotiin?

– Se ei pelaa, joka pelkää, Föhr naurahtaa.

– Pääteistä pidetään huolta. Ei kannata kuitenkaan kauhealla kiireillä siellä pyyhältää.

Jouluaattona lähes koko Suomessa on pakkassää. Maan lounaisimmissa osissa lämpötila voi nousta nollaan. 

Lue myös:

    Uusimmat