Mainos

Nyt sitä tulee! Sää jakaa Suomen kahtia – "Lumen kannalta parasta aluetta pulkkailuun"

Todettakoon se jälleen kerran: Suomi on pitkä maa ja sääolojen vaihtelut sen mukaisia. Kun pohjoisessa nautiskellaan jo talvisesta lumimaisemasta, kuljetaan etelässä harmaassa ja pimeässä sadesäässä. Säätiedot kertovat, että näin on ja pysyy, ainakin lähipäivien ajan.

Twitteristä voimme me etelän immeiset ihastella ja muistella sitä, miltä talvi näyttää:

Lappiin lunta, muualle vettä

Voimakas matalapaine pyyhkäisee tänään Suomen yli itään ja tuiskuttaa Lappiin sekä itärajalle reippaasti lunta. Muualla maassa sateet tulevat silkkana vetenä.

Iltapäivällä sää poutaantuu ja selkenee lounaasta alkaen, mutta etenevän sadealueen pohjoisreunassa sataa koko päivän.

– Sateet parkeeraavat Etelä-Lapin alueelle, ja huomenna siellä saadaan lisää lunta, kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Forecan päivystävän meteorologin Juha Föhrin mukaan lumimäärä voi kasvaa pohjoisessa useita senttejä. Pulkat voi kaivaa esille ainakin Etelä-Lapissa.

– Etelä-Lapin tienoo on lumen kannalta parasta aluetta pulkkailuun.

Pakkasraja kulkee tällä hetkellä Ilomantsista Iisalmen kautta Ouluun, mutta lämpötila voi myös pohjoisessa olla merialueiden lähellä nollan paikkeilla tai plussan puolella. Silloin lumi ja räntä sulavat nopeasti pois.

– Nähtäväksi jää, kuinka suuri osa tulee märkänä lumena tai räntänä. Silloin se ei lumimäärää kasvata vaan voi käydä päinvastoin, Föhr huomauttaa.

Forecan mukaan lunta on tällä hetkellä Keski- ja Pohjois-Suomessa noin 2–5 senttimetriä, mutta esimerkiksi Puolangalla paikoin 8 senttiä. Aivan pohjoisessa Inarissa ja Enontekiöllä lumimäärä on jopa 30 senttiä.

Myrsky pauhaa merialueilla

Yön ja aamupäivän aikana selkämerellä puhaltava länsituuli on saavuttanut jopa myrskyvoiman. Myrskypuuskia on jo aamulla ollut lounaisilla merialueilla 26 metriä sekunnissa. Myrsky pauhaa enimmäkseen merialueilla, mutta päiväsaikaan myös Länsi-Suomessa voi esiintyä kovia tuulia.

– Tämä on loppusyksyinen matalapaine, johon myrskyt merellä kuuluvat, Förh kertoo.

Viikonloppuna etelään saapuu uusia sateita. Sunnuntain ja alkuviikon aikana sää viilenee etelässäkin talvisemmaksi.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.