Mainos

Lumipyrystä jopa 30 senttiä lunta pääkaupunkiseudulle – "Kaiken takana on rannikkokonvergenssi"

2:04

Pääkaupunkiseudulla on pyryttänyt tänään lunta lähes taukoamatta koko päivän ja sitä onkin tullut varsin runsaasti. 

– Tämän päivän lumipyryn suurimmat kertymät ovat osuneet pääkaupunkiseudulle, jossa lunta on pyryttänyt 20-30 senttimetriä, kertoo MTV uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

– Eniten lunta on alkuiltaan mennessä kertynyt Espoon Nuuksioon, jossa lumensyvyys on kasvanut liki 30 sentillä. Tällä hetkellä Nuuksiossa lumensyvyys on 37 senttimetriä.

Muualla etelässä ja lännessä lumikertymät ovat Mäntykannaksen mukaan jääneet 10-20 senttimetrin tuntumaan.

Tuuli kinostaa lunta

Tänään satanut lumi ei makaa maassa tasaisesti pitkin päivää puhaltaneiden tuulten takia. 

– Tuuli on kinostanut lunta voimakkaasti. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan mittauspisteellä lunta jopa 55 senttiä, missä mukana on kinostusefektiä.

Mäntykannaksen mukaan tämänpäiväiset lumipyryt eivät ole harvinaisia etelärannikolla silloin, kun tuulee sopivasta suunnasta kaakosta tai idästä ja vastassa on kylmää ilmamassaa.

– Tällöin pääsee vaikuttamaan niin kutsuttu rannikkokonvergenssi. Siinä mereltä saapuva ja mantereelta hieman vastakkaisessa suunnassa puhaltava tuuli kohtaavat juuri etelärannikon tuntumassa, mikä voimistaa sateen syntymekanismia.

Lisäpotkua sulasta merivedestä

Voimakkaimmillaan efekti havaitaankin etelärannikon tuntumassa.

– Lumisateet saivat tänään lisäpotkua myös sulasta merestä, joka toimii lämmön ja kosteuden lähteenä lumisateille, meteorologi selittää.

Samanlaiset sääolosuhteet vallitsevat myös länsinaapurissa. 

– Ruotsin itärannikolla Västrakumissa lunta on tullut tänään jo 50 senttiä ja ensi yön aikana kertymät saattavat kasvaa vielä 20-30 sentillä. Eli Ruotsin itärannikolla rannikkokonvergenssin aikaansaamat lumikertymät voivat kasvaa jopa 80 senttimetriin, Mäntykannas ennustaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.