"Kuuromöykky" lumineen ja salamoineen pyyhkäisi pääkaupunkiseudun yli: Miten voi sataa lunta, vaikka lämpötila on +7?

4:13
Katso yllä olevalta videolta, miltä sää näyttää tulevaisuudessa.

Etelä-Suomessa on tänään herätty valkoiseen aamuun, kun Suomenlahdelta saapui aamuyön tunteina Uudellemaalle "kuuromöykky", kuten MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas asian ilmaisi. 

– Hyvin mielenkiintoinen kuuromöykky pyyhkäisi etelärannikon yli. Siinä salamoi aamuyön tunteina, ja hetkeä myöhemmin pääkaupunkiseudulla pyrytti lunta ja räntää, Mäntykannas kertoi MTV:n Uutisaamussa.

Myös Pohjois-Lapissa on tullut aamuyön aikana uutta lunta jopa 10 senttiä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eivätkä sateet ja erikoisuudet tähän loppuneet. Matalapaine pyörittää meille kuurosateita vielä lisää tänään, huomenna ja sunnuntainakin. Myöskin salamoita voi viikonlopun aikana räiskiä.

– Lauantai näyttää varsinkin maan etelä- ja keskiosassa kuurosateiden täplittämältä päivältä.

Jo tänään iltapäivällä kuurosateet "heräävät henkiin", Mäntykannas kertoo.

Hän suositteleekin varautumaan siihen, että viikonlopun aikana sateita tulee kaikissa mahdollisissa olomuodoissaan, ja voi myös salamoida.

Mutta helsinkiläiset, ei hätää, aurat ovat yhä valmiina käyttöön, Helsingin kaupunkiympäristön tili muistuttaa Twitterissä. 

Katso yllä olevalta videolta, mihin kuurosateet viikonlopun aikana iskevät!

Miten voi sataa lunta, vaikka ilman lämpötila on jopa +7 astetta?

Mutta miten sitten sade tulee lumena, vaikka ilman lämpötila olisi jopa +7 astetta? Mäntykannas kertoo Forecan blogissa, että tilanteeseen vaikuttavat kuivuus ja kylmyys ylemmissä ilmakerroksissa.

– Kun sade putoaa pilvistä kuivien ilmakerrosten läpi, tapahtuu voimakasta haihtumista. Sade haihtuu kuivaan ilmaan ja tämän prosessin seurauksena kylmentää ympäristönsä lämpötilaa.

– Kun tämä sateen kylmentämä ilma romahtaa kuuropilvestä maanpinnalle laskuvirtauksien myötä, lämpötila voi tipahtaa yli viidelläkin asteella ja sade muuttuu lumisemmaksi. Mitä voimakkaampia kuurosateet ovat keväisin hyvin kuivassa ilmassa, sitä todennäköisemmin sade on lunta, vaikka lämpötila onkin selvästi nollan yläpuolella, meteorologi kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mäntykannaksen mukaan salamointi puolestaan syntyy, kun kuuropilvi pääsee kasvamaan tarpeeksi korkeaksi ja jännityserot sen sisällä kasvavat suuriksi.

– Salamointiakin voidaan viikonlopun kuuroissa nähdä maan etelä- ja keskiosassa. Erikoisempi oli kuitenkin tämän aamun tilanne, jossa salamointia esiintyi lumisateen yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja