Lumimyrsky iskee Suomeen lännestä

Keskiviikko 22.11. Lumimyrsky lähestyy 2:46
Lumimyrsky iskee Suomeen lännestä

Talven ensimmäinen lumimyrsky saapuu Suomeen illalla.

Aamulla lämpötilat ovat olleet reilusti pakkasella, ja takana on kuluvan talven kylmin yö eteläisessä Suomessa. Nyt aamulla pakkasta on Lapissa noin parikymmentä astetta, mutta kaakkoisrannikollakin mitattiin -17 asteen lukemia.

Pakkanen on lähtenyt pohjoisessa lauhtumaan, mutta tienpinnat voivat olla liukkaita, kun lauhaa ja kosteaa ilmaa virtaa kylmien tienpintojen päälle. Tämä synnyttää kuuraliukkautta.

Pohjoisessa lumipyry alkaa iltapäivällä lännestä käsin. Tuulen yltyessä ja pakkasen lauhtuessa ajokeli muuttuu huonoksi.

– Perämeren pohjukassa ja läntisillä merialueilla tuuli voi nousta myrskylukemiin, samoin etelärannikolla tuulet puhaltavat puuskissa myrskylukemissa. Tuulivahinkojakin voi syntyä paikallisesti varsinkin rannikkojen äärellä, MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas sanoo.

Lunta voi tulla jopa kymmenen senttiä

Päivän mittaan lämpötila kohoaa koko maassa, etelärannikolla ollaan nollan paikkeilla. 

Lumipyry saapuu koko maan länsipuolelle illan aikana. Vuorokauden vaihtuessa lumipyry on levittäytynyt koko maahan. Lounaassa ja etelärannikolla sade tulee osittain vetenä, jolloin lumikertymät jäävät muuta maata pienemmiksi. 

– Huomisaamuun mennessä lunta on kertynyt noin kymmenen senttiä, läntisessä Suomessa paikoin jopa tätä enemmän. Ajokeli on illasta alkaen erittäin huono suuressa osassa Suomea. Tuuli pöllyttää lunta teillä ja muuttaa näkyvyyden kehnoksi.

Huomenna torstaina lunta pyryttää vielä maan itä- ja pohjoisosassa.

Lue myös:

    Uusimmat