Auringossa paistattelijoille märkä rätti naamaan – myräkkä tuo Suomeen paikoin jopa 20 senttiä lunta ja voimakkaita vesisateita

4:13

Viikonloppuna nautittiin laajalti poutaisesta talvisäästä, mutta tilanteeseen on tulossa raju käänne.

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että muutos saapuu maanantai-illan aikana myräkän muodossa. 

– Myräkkä tuo tullessaan paikoin jopa lähemmäs 20 senttiä lunta, mutta se tuo tullessaan myös voimakkaita vesisateita.

Maanantai on vielä myöhäisiltapäivään saakka koko maassa poutapäivä. Vähitellen pilvisyys alkaa lisääntyä lännestä. Myräkän lähestymistä enteilee voimistuva etelätuuli.

– Läntisillä merialueilla tuulee kovaa tai navakasti, ja tuulenpuuskat voivat olla myrskylukemissa, Mäntykannas sanoo.

Lumisateet rantautuvat länsirannikolle iltakuuden jälkeen, ja Turussa sekä pääkaupunkiseudulla pyryttää laajalti iltayhdeksältä. Vuorokauden vaihtuessa pyry on laajalti levinnyt jo maan länsi- ja eteläosaan.

– Vaikka etelään ja länteen lunta tuleekin noin kymmenen senttiä, niin aamuun mennessä se on muuttunut loskaksi. Tiistain aikana lumet sulavat, ja lämpötilat ovat etelässä jopa viisi astetta plussan puolella.

Mäntykannas kehottaa varautumaan tiistaina viivästyksiin lentoliikenteessä ja julkisessa liikenteessä.

– Aamu näyttää hyvin lumiselta, varsinkin maan keskivaiheilla. Siellä voi olla paikallisesti yli 20 sentin kinoksia. Iltapäivällä etelässä ajokeli on jo selvästi parempi.

Tiistai aloittaa Suomessa kauden, jolloin etelässä päivälämpötilat alkavat kohota plussan puolelle. Yöt ja päivät lauhtuvat. 

– Pikku hiljaa lähestyvän kevään merkkejä, Mäntykannas lupaa.

Katso Liven säälähetys oheisesta videoartikkelista. Mäntykannas kertoo, missä päin maaata kannattaa maanantaina pukeutua lämpimästi.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja