Lumileikit odottavat! Näin puet lapsesi oikein

Ensilumi on satanut vihdoin maahan Etelä- ja Keski-Suomessakin ja mittari tippunut pakkaselle. Lapset valtaavat pulkkamäet ja peuhaavat innoissaan lumessa. Muista, lapsen paras leikkikaveri pakkasella on kerrospukeutuminen.

Kerrospukeutuminen on avainsana talvisiin ilmoihin varustautumisessa. Monta ohutta kerrosta vaatteita lämmittää enemmän kuin yksi paksu kerros: Vaatteet eivät itsessään lämmitä, vaan ne auttavat kehoa varastoimaan tuottamansa lämmön.

Älä koskaan käytä alimmaisena puuvillakerrastoa - se sitoo kosteutta ja jää pitkäksi aikaa märäksi!

Alusasut

Alusasujen tarkoitus on siirtää kosteus pois iholta vaatetuksen ylempiin kerroksiin. Valitse ihonmyötäisiä asuja, ettei kosteus pääse tiivistymään ihon pinnalle. Keinokuituiset, tekniset, villa- ja silkkivaatteet ovat parhaita aluskerroksessa.

Hikiseen liikkumiseen kannattaa valita tekninen alusasu, joka siirtää kosteutta pois iholta. Keinokuituiset vaatteet eivät sido itseensä lämpöä. Rauhallisempaan liikkumiseen sopii puolestaan merinovilla, joka sitoo hyvin lämpöä kosteanakin.

Välikerros

Välikerroksen vaatteilla säädellään lämpötilaa. Väliasujen tarkoitus on lämmittää ja siirtää kosteutta.

Välikerrokseen sopivat ohuet fleecet, villapaidat ja keinokuituiduista valmistetut asut. Fleece eristää hyvin, mutta ei sido itseensä kosteutta kuten puuvilla. Kosteudensiirto on tärkeää myös välikerroksen vaatteissa, muuten ne tuntuvat kylmiltä.

Välikerroksen vaatteita voi lisätä ja vähentää liikunnan mukaan: Ota fleece pois alta reippaan kävelyn ajaksi ja laita se takaisin tauolla. Näin et hikoile liikaa kävellessä ja liikunnan rauhoittuessa et pääse palelemaan.

Kuorikerros

Päälli- eli kuorikerros suojaa tuulelta ja kosteudelta. Kuorikerroksen on oltava tuulen ja sateen pitävä. Lisäksi sen on oltava niin väljä, että sen alle mahtuvat alus- ja väliasut. Kuorikerros valitaan liikunnan mukaan: Mitä rankempaa, sitä tärkeämpää on hengittävyys. Päällikerroksen ei tarvitse olla paksu, koska välikerros pitää liikkujan lämpimänä.

Älä unohda jalkoja

Lämpimät jalat ja kädet ovat tärkeä osa kerrospukeutumista. Ne kaipaavat osakseen erityistä huomiota.

Älä laita jalkoihinkaan puuvillasukkia, jotka sitovat kosteutta. Parhaimmat sukat pysyvät hikoillessakin kuivina. Tekniset sukat, esimerkiksi thermolite- tai villapohjasukat siirtävät kosteuden sukan ulkopintaan ja ovat lämpimiä. Muista myös ostaa tarpeeksi pitkiä sukkia, jotka suojaavat nilkat ja pohkeet kunnolla.

Käytä kunnon jalkineita. Voit laittaa kenkään myös lisäpohjallisen: ne lisäävät pohjan lämmöneristävyyttä 50-80 prosenttia. Valitse paksupohjaiset jalkineet, joissa on vuori. Talvikenkien tulee olla hieman reilut, jotta niihin saa mahdutettua useammat sukat. Huomioi kuitenkin, etteivät kengät ole liian ahtaat, sillä se huonontaa verenkiertoa.

Sormet yhdessä lämmittävät enemmän

Käsineiden on hyvä olla tuulenpitäviä. Pakkasilla hanskoilta tarvitaan lämpöisyyttä ja toimivuutta. Niiden tulee peittää ranteet ja pitää kädet lämpiminä kosteanakin. Pakkasella hanskat ovat sormikkaita paremmat, koska sormet lämmittävät toisiaan. Lisäksi hanskan alle saa helposti laitettua lisälapaset.

Pipo päähän

Pidä pää kylmänä ei päde talvella. Pään ja kaulan kautta haihtuu jopa 75 prosenttia kehon lämmöstä. Kypärämyssy pitää pään ja kaulan lämpimänä. Voit käyttää sitä yksinään tai kireillä pakkasilla aluspipona esimerkiksi villapipon tai karvamyssyn alla.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat