Lumikenkäillen talviseen luontoon – näin harrastat turvallisesti

Lumikenkäily sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille, ja tarjoaa kokonaisvaltaisen kuntoilun lisäksi oivan mahdollisuuden tutustua talviseen luontoon. Suomen Latu järjestää Lumikenkäily tutuksi -kursseja, joissa perehdytään varusteisiin ja harjoitellaan erilaisia tekniikoita ohjaajan opastuksella.

Tutkimusmatka lumikenkäillen lähiluontoon vaikka koko perheen voimin on hauska tapa ulkoilla yhdessä. Lumikenkäily voi olla kevyttä ulkoilua ja luonnosta nauttimista, tai se olla myös raskasta kuntoiluakin. Vauhdin, intensiteetin ja matkan pystyy itse päättämään, jonka lisäksi kuormitukseen vaikuttavat vallitsevat maasto- ja sääolosuhteet. Jyrkässä mäessä upottavaa puuterilunta talsiessa saa helposti kovakuntoinenkin henkilö hien pintaan.  

Lumikenkäily on turvallista oikeanlaisella varustuksella. Lumikengän pohjassa olevat piikit pitävät kävelijän pystyssä liukkaammallakin säällä. Mitä jyrkempi maasto, sitä enemmän piikkejä kengissä on oltava. Lumikenkien kanssa käytetään omia kenkiä, jonka vuoksi kannattaa valita lumikengät, joissa siteet ovat helppokäyttöiset ja luotettavat. Suomen Ladun järjestämillä Lumikenkäily tutuksi -kursseilla perehdytään erilaisiin lumikenkiin ja lajin tekniikkaan.

 Näin pääset alkuun:

  • Lumikenkiä voi vuokrata monista ulkoilu- ja laskettelukeskuksista, kaupunkien nuoriso- ja liikuntatoimista sekä latuyhdistyksiltä.
  • Tekniikan oppii parhaiten ohjatuilla lumikenkäilyretkillä, joissa monesti pääsee myös kokeilemaan erilaisia lumikenkiä.
  • Pääkaupunkiseudulla ohjattuja lumikenkäilyretkiä ja välinekokeiluja järjestävät esimerkiksi Suomen Lumikenkäilijät ry, Suomen Ladun hiihtopalvelut Paloheinässä sekä Espoon Latu ry.
  • Monet Suomen Ladun jäsenyhdistykset järjestävät Muumien lumikenkäilykouluja lapsille ja perheille. Lumikenkäilykouluissa lapset pääsevät tutustumaan Muumilaakson tarinoiden innoittamana talviseen luontoon ja oppimaan lumikenkäilytaitoja.

Lähde: Suomen Latu ry

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat