Mainos

Lumiesteiden ja muiden kattoturvatuotteiden hankinta uuteen omakotitaloon – mitä tuotteita tarvitaan, ja miksi?

Uuden omakotitalon valmistumisen viimevaiheessa rakentajan eteen tulee kattoturvatuotteiden hankinta. Kattoturvatuotteet ovat kiinteistön turvavarusteita, joten ne ovat rakennusmääräysten mukaan pakollisia useimmissa kohteissa, poikkeuksia voivat olla erityisen loivat sekä sirotepinnoitteiset huopakatot.

Nykyisin suosiossa olevat valmiit tai puolivalmiit talopaketit eivät useinkaan sisällä kattoturvatuotteita, vaan ne on hankittava omatoimisesti erikseen. Mikäli rakennusprojektin loppusuoran kustannuksissa haluaa säästää, on tuotteet mahdollista asentaa myös itse – tällöin säästöä kertyy karkeasti laskien noin puolet kokonaissummasta.

Lumiesteet

Lumiesteet ovat omakotitalon tärkein turvavaruste talvella, sillä niillä estetään katolle kertyvän lumen putoaminen ja siitä johtuvat henkilö- ja omaisuusvahingot. Lumiesteet ovat tarpeelliset kaikilla yli 1:8 (7 °) jyrkillä katoilla ja ne on asennettava vähintään rakennuksen sisäänkäyntien ja kulkuväylien kohdille, mutta suositeltavin ratkaisu on asentaa ne koko lappeen mitalle.

Kaikille eri katemateriaaleille on suunniteltu yksilölliset kiinnikemallit ja kiinnitysratkaisut. Erilaisilla profiilipeltikatoilla lumiesteet kiinnitetään ruuveilla pellin läpi ruoteisiin, kun taas tiilikatolla hyödynnetään tiilirivin alle kiinnitettävää apupuuta. Lukko- ja konesaumakatoilla kiinnikkeet puristetaan vastaraudoin kiinni katteen saumoihin. Bitumi- eli huopakatoilla käytetään päällyshuovan alle asennettavia alusrautoja, jotka varmistavat katteen vedenpitävyyden.

Edelliset talvet ovat olleet maassamme poikkeuksellisen runsaslumisia, ja moni onkin huomannut, että nykyisten lumiesteiden mitoitus ei ole riittävä. Lumiesteiden riittävä määrä on tärkeää, mutta yhtä oleellista on huolehtia, ettei katolle kerääntyvä lumimassa pääse kasvamaan liian suureksi. Vaikka lumiesteet pitäisivät lumen hyvin katolla, saattaa liian painava lumimassa aiheuttaa vaurioita katon rakenteisiin.

Talotikkaat

Talotikkaisiin lukeutuvat seinätikkaat, palotikkaat sekä lape- eli kattotikkaat. Seinätikkaat asennetaan kiinteästi rakennuksen seinään ja niitä käytetään maasta vesikatolle nousemiseen. Pienten lasten kiipeämisen estämiseksi seinätikkaiden alin puola jätetään 1000–1200 mm korkeuteen maasta. Tämän lisäksi asiaton seinätikkailla kiipeily voidaan estää erillisellä kiipeilyesteellä.

Lapetikkaat toimivat usein seinätikkaan jatkona vesikatolle. Lapetikkaita käytetään kuljettaessa katolla harjaa kohti, kun taas kattosillalla liikutaan lappeen suuntaisesti vaakatasossa. Lapetikkaat asennetaan kiinteästi vesikattoon hyödyntäen katemateriaalikohtaisesti suunniteltuja kiinnikkeitä.

Palotikkaita eli hätäpoistumistikkaita käytetään 2-kerroksisessa rakennuksessa, jossa on ikkuna yli 3,5 metrin korkeudella. Ne toimivat pelastustienä hätätilanteen, kuten tulipalon sattuessa. Hätäpoistumistikkaita on saatavilla myös aukaistavana versiona, joka vapautuu käytettäväksi, kun tikkaan suljettuna pitävä sokka vapautetaan yläkerran ikkunasta käsin. Mikäli palotikasta ei voida asentaa suoraan ikkunan alle, voidaan ikkunan kautta poistumista helpottaa ikkunan alle asennettavilla vaakaputkilla tai erillisellä turvakahvalla, joka helpottaa tikkaille siirtymistä.

Kattosillat

Lapetikkaiden ohella vesikatolla liikkumiseen käytetään kattosiltaa. Kattosillalla liikutaan aina vaakasuuntaisesti lappeella. Kiinnitys tapahtuu samoilla kattokiinnikkeillä kuin lumiesteen kiinnitys, ja kävelytaso säädetään oikeaan kulmaan säätölevyjen avulla. Kuten muissakin vesikaton turvatuotteissa, saa siirtymäetäisyys huollettavan kohteen ja kattosillan tai lapetikkaan välillä olla enintään 400 mm.

Kattosiltaan on saatavilla myös kiinnityspisteitä putoamissuojavarusteille, jotka ovat pakolliset yli 2-kerroksissa tai 8 metriä korkeissa rakennuksissa. Kävelytason kylkeen voidaan liittää vaakakisko, jonka vaunu kulkee käyttäjän mukana siltaa pitkin. Edullisempana kiinnityspisteratkaisuna voidaan käyttää RST-köysikiinnikettä, joka asennetaan kiinteään paikkaan kattosillan kylkeen. Huomaathan, että mikäli kattosillassa käytetään putoamiselta suojaavia turvavarusteita, on sillan asennus suoritettava vahvemmalla luokan 2 kiinnityksellä.

Mistä kattoturvatuotteet voi hankkia, ja miten?

Kattoturvatuotteet voin hankkia valmiiksi paikalleen asennettuna tai vaihtoehtoisesti ne voi hankkia tarvikkeena ja hoitaa asennuksen itse. Asennuksia hoitaa useat eri asennusliikkeet ympäri maan, tarvikkeet taas on helpointa hankkia verkosta, sillä tällöin suurikokoisille ja pitkille tarvikkeille saa tilattua kuljetuksen suoraan kotipihaan. Katemateriaalikohtaisten kiinnikkeiden ja selkeiden asennusohjeiden ansiosta itse asentaminen on varsin suoraviivaista, mutta korkealla työskennellessä on tärkeää huolehtia asianmukaisesta putoamissuojauksesta.

Kouruset Oy:n verkkokauppa on Suomen suosituin kattoturvatuotteiden ja sadevesijärjestelmien verkkokauppa, joka palvelee asiakkaitaan 30 vuoden kokemuksella. Löydät tarjonnasta laajan valikoiman kotimaisia ja kaikki rakentamisen vaatimukset täyttäviä laatutuotteita. Täyden valikoiman oma varasto mahdollistaa nopeat toimitukset asiakkaille, jopa saman arkipäivän aikana.

Lue myös:

    Uusimmat