Lumettomat talvet häämöttävät uhkaavasti edessämme – mitkä lumeen liittyvät esineet voivat olla turhia vuonna 2050?

7:01
Minkälaisia esineitä tähän museoon on kerätty ja miltä kuulostaa meille kovin tuttu ääni, joka voi tuntua ihmisistä vieraalta vuonna 2050? Kurkkaa yllä olevalta videolta lumimuseon sisälle!

Tulevaisuudessa talvet eteläisessä Suomessa voivat näyttää kovin erilaisilta kuin nykyään. Ilmastonmuutos uhkaa nimittäin monelle suomalaisille rakkaita talvihankia ja siinä samalla myös erilaisia talviurheilulajeja. Helsingissä on pystytetty aiheeseen liittyen lumimuseo, jonka tarkoitus on muistuttaa suomalaisia ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Helsingin Olympiastadionille pystytetty lumimuseo on aikamatka maaliskuuhun 2050, eli aikaan, jolloin ainakin osassa Suomea saatetaan elää talvet ilman lunta.

Esillä on meille kaikille tuttuja esineitä, jotka jo 30 vuoden päästä saattavat olla museotavaraa.

– Vuonna 2050 nykytietojen mukaan lumiraja on siellä Jyväskylän ja Oulun puolessavälissä, sanoo lumimuseon johtaja, Hiihtoliiton Jari-Pekka Jouppi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä- ja Länsi-Suomessa lumiset päivät saattavat tällä vuosisadalla vähentyä alle puoleen nykyisestä. Myös lumipeitteen keskimääräisen massan arvioidaan pienentyvän jopa 80–90 prosentilla.

Tämä tarkoittaisi sitä, että vuosisadan lopussa lunta olisi talvisin vain pohjoisimmassa Lapissa.

– Me halusimme vähän karrikoimalla herättää ihmiset huomaamaan, että ilmastonmuutos ja siihen liittyvät asiat ovat meille kaikille yhteisiä, Jouppi toteaa.

Minkälaisia esineitä tähän museoon on kerätty ja miltä kuulostaa meille kovin tuttu ääni, joka voi tuntua vieraalta jo vuonna 2050? Kurkkaa artikkelin yllä olevalta videolta lumimuseon sisälle!
 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja