Milloin lumi loppuu Suomesta, milloin maailma loppuu ihmisten tekojen takia? Meteorologi Markus Mäntykannas vastasi kiperiin lukijakysymyksiin

2:27
Viimeinen lukijakysymys kuului: säilyykö Suomessa neljä vuodenaikaa? Kuuntele Markuksen vastaus oheiselta videolta.

MTV Uutiset Livessä nähtiin tänään pitkä erikoislähetys, jonka aiheena oli ilmastonmuutos. Lukijamme lähettivät meille kiperä ilmastokysymyksiään, näin vastaili meteorologi Markus Mäntykannas.

Ensimmäinen kysyjä ei arastellut kysymyksensä kanssa, vaan hyppäsi kysymyksineen suoraan syvään päätyyn:

Milloin tulee maailmanloppu ihmisten takia?

– En oikein usko tuohon katastrofiajatteluun. Kyllähän tässä on toimenpiteisiin jo ryhdytty ja toivottavasti niitä tehdään vastaisuudessa enemmänkin. Täytyy myös huomioida, vaikka tässä onkin kyseessä ihmisten aiheuttama ilmastonmuutos, että ilmasto on muuttunut maapallolla aiemminkin dramaattisesti ja siihen on sopeuduttu.

Milloin lumiset talvet loppuvat? Tuleeko lunta enää ollenkaan?

– Osasta maata loppuvat. On arveltu, että jos Suomen talvet lämpenevät keskimäärin vuosisadan loppuun mennessä kuudella asteella, voi käydä niin, että Suomen länsi- ja etelärannikolla pysyvä lumipeite katoaa kokonaan. Eli talvisin lumi ei ole pitkäkestoisesti maassa ollenkaan.

Mäntykannas sanoo myös, että todennäköisesti lumipeitekausi lyhenee koko Suomessa. Tulevaisuudessa lumi tulee maahan myöhemmin syksyllä ja sulaa pois aiemmin keväällä. Tässä ei kuitenkaan ole välttämättä koko totuus Suomen tulevista talvista.

– Toisaalta voi vähän nurinkurisesti käydä sitenkin, että talven sademäärän kasvaessa lunta on sydäntalvella todella paljon.

Viimeinen kysymys kuului: säilyykö Suomessa neljä vuodenaikaa? Kuuntele Markuksen vastaus oheiselta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja