Lumenpudotuksen hyödyt, riskit ja vastuu

Luminen katto mietityttää talonomistajaa ja houkuttelee lumenpudotukseen. Vaaralliseen urakkaan ei kannata tarttua kuitenkaan ilman apuvälineitä ja kunnon suunnittelua.

Jos katto on kunnossa, eikä siinä ole lämpövuotoja, katolle pakkautuvaa lunta ei aina tarvitse pudottaa. Katolle satavan lumen paino jakautuu yleensä tasaisesti, eikä aiheuta turhaa kuormaa katon rakenteille. Poikkeuksia tietenkin on, eli oma katto täytyy tuntea ja tutkia.

Mutta jos lumi roikkuu räystäältä vaarallisen näköisesti, varsinkin kulkureiteillä, kannattaa se pudottaa alas. Kiinteistönomistaja on korvausvastuussa katolta putoavan lumen ja jään aiheuttamista vahingoista, kuten lääkärikuluista ja aineellisista vahingoista.

Katolle ei kannata mennä itse pudottamaan lunta, ellei ole aivan varma omasta osaamisestaan. Eikä katolle kannata missään nimessä mennä yksin ilman asianmukaisia turvalaitteita.

Painava ja jäinen lumimassa saattaa lähteä yllättäen liikkeelle ja heittää lumenpudottajan katolta alas. Varmista siis turvallisuutesi turvavaljailla ja kaverilla, joka myös varmistaa maassa ohikulkijoiden turvallisuuden. 

Lumea pudottaessa kannattaa katolle jättää noin 10 cm:n kerros lunta, ettei tule vahingoittaneeksi katon pinnoitusta. Jos katolla on jäätä, ei sitäkään kannattaa ryhtyä hakkaamaan pois, sillä silloin kattoon saattaa tulla vaurioita ja edessä on suurempi urakka.

Varminta on antaa homma kuitenkin asiantuntevan lumenpudottajan vastuulle. Lumenpudotusurakoita tekevät esimerkiksi kattofirmat.


Lue myös:

    Uusimmat