Lukupiiri: Voiko omaa elämää muuttaa kaaviota katsomalla?

AVAn Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja! Esittelemme viikoittain lukemisen arvoisen kirjan, jonka voit voittaa omaksesi.

Kirja: Pieni suuri muutosten kirja -- 52 toimivinta selitystä
Tekijä: Mikael Krogerus & Roman Tschäppeler
Kustanja: Atena
Helmiä: 3

Miksi jotkut pettävät puolisoaan?

Miksi ihmiset ovat onnettomia?

Milloin jokin muuttuu epäcooliksi?

Miksei jotain voi vastustaa?

Miten maapallo tuhoutuu?

Kaikkiin näihin kysymyksiin löytyy vastaus kirjasta Pieni suuri muutosten kirja – 52 toimivaa selitystä. Opas on kokoelma malleja ja kaavioita, joilla yritetään selittää lähestulkoon koko maailmankaikkeus ja oman elämän kiemurat. Tekijät toivovatkin, että kirjaa käytetään kuin työkalupakkia, jonka avulla voi mitata omaa maailmaa ja kenties muuttaa käsityksiään ja elämäntapaansa.

Monissa meistä piilee ”tarttis tehdä jotain” –tunne. Muutos on kehityksen ehto, mutta jos tahdomme muuttaa asioita, meidän on ensin ymmärrettävä niitä. Miksi meillä on yhä vähemmän aikaa? Miksi kaikesta on tullut niin monimutkaista? Kuka hallitsee maailmaa? Miksi olemme uskottomia? Tahdoimme ymmärtää, jäsennellä ja havainnollistaa eräitä perustavanlaatuisia mullistuksia.

Pakko myöntää, että osa kaavioista meni minulla yli hilseen, mutta heti alkuun löysin huvitusta muun muassa mallista ”Miksi X on uusi Y”, jossa tekijät googlasivat satunnaisia otoksia ja loivat tulosten avulla hauskan kaavion, jossa käy esimerkiksi selväksi, että Sincerity is the new Irony, Justin Bieber is the new Michael Jackson, Julia Assange is the new Banksy ja gardening is the new Prozac. Myös malli, jossa ruodittiin suosittujen televisiosarjojen menestyksen syitä, hymyilytti tätä suurta tv-sarjojen ystävää.

Vaikka kirjassa on kaavioita maailmansynnystä uskottomuuden motiiveihin, mielenkiintoisimmat liittyvät tietysti omaan elämään. Herättävää oli muun muassa psykologien ja tutkijoiden selitykset onnellisuuden salaisuudesta. Löytyykö totuus MartinSeligmanin ”onnellisuuskaavasta”, joka muodostuu peritystä kyvystä tuntea onnea, oman elämän olosuhteista ja tahdosta olla onnellinen vai kirjailija BarbaraEhrenreichin positiivisen ajattelun mallista?

Vaikka opas ei ollut niin hauska ja naseva kuin odotin, suosittelisin pikkukirjaa loistavaksi lahjaksi kaikille huumorintajuisille ajattelijoille, jotka etsivät selityksiä maailmanjärjestykseen sekä työkaluja oman elämän järjestämiseen. Muutosten kirjan avulla voit nimittäin saada apua päätöksentekoon, ennustaa kuinka onnellinen tulet olemaan kolmen vuoden kuluttua ja pohtia omia sijoituksiasi investointimallin avulla. Ihan hauska ja ajatuksia herättävä kirja!

Teksti: Leena Salo

Kuvat: Atena

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja