Lukupiiri: Mitä hetkessä elämisellä todella tarkoitetaan?

Lukupiirissä luetaan keskustelua herättäviä, koskettavia kirjoja. Esittelemme viikoittain lukemisen arvoisen teoksen, jonka voit voittaa omaksesi.

Nimi: Läsnäolon voima
Kirjailija: Eckhart Tolle
Kustantaja: Basam Books
Helmiä: 5
Kenelle: Hetkessä elämisen harjoittelijoille, henkisestä heräämisestä kiinnostuneille, filosofian ystäville.

Tunnetun henkisen opettajan EckhartTollen teos Läsnäolon voima – tie henkiseen heräämiseen on ilmestynyt ensi kerran jo vuonna 1997, mutta sen aihe on ikuisesti ajankohtainen. Kuinka oppia elämään hetkessä ja olla samaistumatta mieleensä tai takertumatta tunteisiinsa? Tollen mukaan ihmisten ajattelusta 80–90 prosenttia on pelkkää hyödytöntä toistoa, joka häiritsee usein toimintaa ja on luonteeltaan kielteistä. Nykyhetkeä tulkitaan joko menneisyyden silmin tai se supistetaan välineeksi päämäärälle, joka on aina mielen kuvittelemassa tulevaisuudessa.

”Mitä enemmän olet samastunut ajatteluusi, mieltymyksiisi ja inhon kohteisiisi, arvosteluusi ja tulkintoihisi, sitä vähemmän olet läsnä tarkkailevana tietoisuutena ja sitä voimakkaampia ovat emotionaaliset latauksesi – olitpa sitten tietoinen niistä tai et.”

Tolle käy kirjassaan kysymysten ja vastausten avulla läpi, kuinka oppia vapautumaan mielen vallasta, lakata aiheuttamasta itselleen lisää kärsimystä, luopua ajan harhasta, löytämään sisäinen rauha ja Olemisen ilo – tuo tietoinen tila, jossa annat täyden arvon läsnä olevalle hetkelle.

”Jos huomaisit olevasi paratiisissa, ei kestäisi kauan, ennen kuin mielesi sanoisi: ”Kyllä, mutta…”. Tässä ei loppujen lopuksi ole kyse ongelmien ratkaisemisesta. On kyse sen oivaltamisesta, ettei ongelmia ole. On vain tilanteita, jotka joko käsitellään nyt tai niiden annetaan olla ja ne hyväksytään osana läsnä olevaa hetkeä, kunnes ne muuttuvat tai kunnes niitä voidaan käsitellä.

– – Keskity tähän hetkeen ja kerro, mitä ongelmia sinulla on tällä hetkellä. Et saa vastausta tähän kysymykseen, koska ongelmaa ei voi olla silloin, kun olet keskittynyt täydellisesti läsnä olevaan hetkeen. Voi kyllä olla tilanteita, jotka vaativat joko toimenpiteitä tai ne on hyväksyttävä sellaisenaan mutta miksi tehdä siitä ongelma? Miksi tehdä mistään ongelmaa? Mihin tarvitset ongelmia? Mieli rakastaa niitä tietämättään, koska ne antavat jonkinlaisen minuuden. Tämä on normaalia ja samalla se on sairasta. ”Ongelma” merkitsee sitä, että vatvot mielessäsi tilannetta, vaikkei sinulla olisi todellista aikomusta tai mahdollisuutta toimia nyt.

– – Sen sijaan, että keskittyisit siihen yhteen asiaan, jonka voit tehdä nyt, kannat mielessäsi satojen sellaisten asioiden järjetöntä taakkaa, jotka aiot tai saatat panna kuntoon tulevaisuudessa.”

Tolle valottaa esimerkein, kuinka peloistaan voi luopua ja miten ihminen ei ole vain maallinen tomumajansa ja mielensä, vaan osa jotain paljon suurempaa kokonaisuutta, jonka sisäistäminen on mahdollista tässä ja nyt.

Kirjassa esiin tulevat läsnäolon tiedostamisen hyödyt motivoivat lukijaansa. Kukapa ei haluaisi olla hermostumatta, olivat olosuhteet mitkä tahansa – tai lakata pelkäämästä esimerkiksi vanhenemista ja kuolemaa. Kiinnostava aihe vie mukanaan. Loppua kohden filosofoidaan jo korkeammissa sfääreissä ja keskittymiskyvylle (ellei jopa läsnäolon taidolle) löytyy käyttöä. Jos aihepiiri vähänkään kiinnostaa, tähän kirjaan kannattaa tarttua.

”Antautuminen sisältää yksinkertaisen, mutta syvällisen viisauden, jonka mukaan on parempi antaa myöten elämän virralle kuin vastustaa sitä. Elämän virran voit kokea vain läsnä olevassa hetkessä. Niinpä antautuminen merkitsee läsnä olevan hetken hyväksymistä ehdoitta ja varauksetta. Luovut vastustamasta sitä, mikä on.

– – Tämänhetkisen tietoisuutesi laatu määrää, millaisena tulet kokemaan tulevaisuuden.”

Teksti: Anni Uittamo

Kuva: Basam Books

Lue myös:

    Uusimmat