Lukupiiri: Adelen tarinasta puuttuvat paljastukset

Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja! Esittelemme viikoittain lukemisen arvoisen kirjan, jonka voit voittaa omaksesi.

Kirja: Adele – Tähden tarina (alkuteos: Adele. A Celebration of an Icon and Her Music)
Kirjailija: Sarah-Louise James (suomentanut Jussi Korhonen)
Kustantaja: Schildts & Söderströms
Helmiä: 2
Kenelle: (Nuorille) Adele-faneille. Musiikkijulkkisten elämästä kiinnostuneille.

Kuvapainotteinen elämänkertaopus Sarah-LouiseJamesinAdele – Tähden tarina esittää 25-vuotiaan menestyneen brittimuusikon Adele Laurie Blue Adkinsin eli Adelen tarinan, joka taitaa olla monelle jo vähän liiankin tuttu. Sydänsuruisia lauluja, tumma ja vanha ääni nuoressa naisessa, kurvit kohdallaan ja tyyli-idolit menneessä ajassa.

Nuoren naisen tarinaa seuranneelle teos ei tarjoa juurikaan mitään muuta uutta kuin kuvia Adelesta lapsena, meikittömän tähden muutamaankin eri otteeseen ja lämminhenkisiä tarinoita varhaisnuoruudesta.

Adele kirjoitti ”Hometown Gloryn” kitarallaan kymmenessä minuutissa. Se oli sekä protestilaulu että sielukas hymni Lontoolle, ylistyslaulu kaupungin loistolle ja harmaudelle. Eräässä säkeistössä Adele lauloi siitä, miten lontoolaiset olivat vastahangassa hallituksen kanssa, mikä viittasi Irakin sodan vastaisiin mielenosoituksiin, jotka olivat tehneet häneen suuren vaikutuksen. Laulu oli koskettava ja melankolinen, ja se päätyisi Adelen kolme vuotta myöhemmin julkaistavalla ensilevylle. Kun Adele esitti laulunsa koulussa, hänen luokkatoverinsa ja opettajansa olivat kuin puulla päähän lyötyjä. He olivat kuulleet Adelen selkäpiissä tuntuvan äänen ennenkin, mutta eivät koskaan yhtä henkilökohtaisessa ja vaikuttavassa laulussa.”

(Sarah-Louise James: Adele – Tähden tarina s. 34–36)

Jotain särmää teokseen olisi ollut hauska saada. Nyt se koostuu lähinnä selkääntaputtelusta, joka tulee muiden muusikkojen, kuten Jessie J:n suusta. Adele on arka julkisuuden suhteen. Saadessaan esikoisensa niin sukupuoli, syntymän ajankohta kuin kaikki muukin pidettiin visusti salassa – samoin kuin Adelen mystiset mieskuviotkin on pidetty. Ehkä paljastuskirja olisi siis vielä paikallaan?

Ennen Adelesta kertovaa kirjaa luin muusikko Kate Bushin elämästä kertova kirjan ja se tarjosi hieman syvemmälle ulottuvan näkemyksen mystisestä artistista. Toisaalta: 25 ikävuoteen mennessä ei ole vielä ehtinyt hurjasta menestyksestä huolimatta varmasti tapahtua aivan samanlaisia asioita kuin varttuneemmalle Kate Bushille.

Teksti: Jenni Junkala

Kuva: Schildts & Söderströms

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja