Lukukoira Ärri ilahduttaa kirjastossa – katso video

Lempeä lukukoira kuuntelee kaikkia 5:46

Tikkurilan kirjasto saa joka keskiviikko karvaisen vieraan, kun lastenosastolle saapuu lukukoira. Labradorinnoutaja Ärri on tottunut kuuntelija eikä varmasti hauku, vaikka sanoja vähän tapailisi. Häntä kyllä vispaa tuon tuosta.

Suomessa jo useilla paikkakunnilla käynnistyneen lukukoiratoiminnan ideana on, että kirjaa lukeva lapsi saa hiljaista tukea ja hyväksyntää vieressä kuuntelevalta koiralta. Tikkurilan kirjastossa lukukoiratoiminta käynnistyi opaskoirien avulla. Nyt vapaaehtoisten määrä on kasvanut viiteen.

Ärrin omistaja Seppo Luusalo kuvaili Studio55.fille kirjastokäyntejä lepohetkiksi opaskoiran elämässä.

– Ärri osaa hyvinkin odottaa sitä, että pääsee kirjastoon, koska tulemme Helsingistä junalla. Se tietää jo melkein, minne ollaan menossa, kun hypätään junaan ja pohjoiseen päin. Ärri on luonteeltaan erittäin kiltti ja palveluhalukas. Se tykkää lapsista ja eläimistä ja tulee kaikkien kanssa erittäin hyvin toimeen, Luusalo kertoi.

Tikkurilassa koirille lukevat lapset ovat erilaisista kielitaustoista ja eri-ikäisiä.

– Nuorin lukijoistamme on Aaro, 5 vuotta. Vanhemmat ovat noin 11­–12-vuotiaita. Vielä ei ole aikuisia käynyt – odotellaan, Tikkurilan kirjaston lastenosaston johtava informaatikko Tiina Vallo kertoi.

Lukukoirien tulee olla lapsiystävällisiä ja jaksaa istua paikoillaan pari tuntia.

– Toistaiseksi olemme ottaneet kaikki halukkaat tänne lukukoiriksi. Meillä on jatkuva lukukoirarekry päällä eli odotamme yhteydenottoja, Valli sanoi.

Palaute toiminnasta on ollut lähinnä positiivista.

– Etenkin opettajilta on tullut hirveästi kiitosta siitä, että edistämme pienten lasten lukutaitoa. Vanhemmat ovat olleet myös tosi innoissaan. Totta kai lapsilta tulee myös heti välitön palaute – koira ei voisi oikein lähteäkään täältä, kun he eivät päästäisi sitä, Vallo hymyili.

– Jonkin verran ovat asiakkaat maininneet allergioista: mitä sitten, kun allergisetkin lapset tulevat kirjastoon? Olemme ratkaisseet sen siten, että meillä on erillinen tila lukukoiralle. Lisäksi meillä on osaston ovella todella iso kyltti, joka kertoo, että tällä hetkellä täällä on koira paikalla.

Katso video Ärristä kirjastossa jutun yläpuolelta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja