"Lukuisten ihmisten pitäisi olla vankilassa tämän vuoksi" – FBI antoi hirviölääkärin jatkaa nuorten voimistelijoiden järkyttävää hyväksikäyttöä ja peitteli virheitään törkeästi

Yhdysvaltain urheilua ja voimistelua ravistellut hirviölääkäri Larry Nassar sai jatkaa hyväksikäyttöään vielä puolentoista vuoden ajan hänestä tehdyistä ilmoituksista huolimatta.

– Olin varma, että kuolen sinä yönä. Olin varma, että hän ei päästäisi minua koskaan lähtemään.

– Sinä iltana olin alasti, täysin yksin, ja hän minun päälläni, hän hyväksikäytti minua tuntien ajan.

McKayla Maroneyn todistajanlausunto torstaina Yhdysvaltojen kongressin edessä oli hyytävää kuultavaa. Lontoon 2012 olympialaisten kultamitalisti kertoi pysäyttävästi, miten Yhdysvaltain voimistelussa toiminut lääkäri Larry Nassar käytti häntä hyväkseen useita kertoja vuosien varrella, myös Lontoon kisoissa.

Maroneyn todistus on vain yksi esimerkki siitä, millaista traumaa yli 300 vuoden vankeustuomion saanut Nassar on aiheuttanut Yhdysvaltojen voimistelussa. Häntä syytettiin lopulta yli 330 naisen ja tytön hyväksikäyttämisestä toimiessaan lääkärinä voimisteluliitossa ja Michiganin osavaltion yliopistossa.

Torstaina Yhdysvaltojen kongressin edessä puitiin sitä, miten Nassar sai jatkaa rikollista ja järkyttävää toimintaansa lähes puolentoista vuoden ajan sen jälkeen, kun hänen hyväksikäyttönsä nousi ensimmäisen kerran voimisteluliiton johdon tietoisuuteen.

Nassarista tehdyn Yhdysvaltojen oikeusministeriön raportin mukaan hän ehti hyväksikäyttää seksuaalisesti yli 70 nuorta voimistelijaa sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen liittovaltion viranomainen FBI sai ensimmäisen kerran tiedon Nassarin toiminnasta.

– Haluan tehdä selväksi, että syytän Larry Nassaria, mutta syytän myös koko järjestelmää, joka on mahdollistanut ja edesauttanut hänen harjoittamaansa hyväksikäyttöä, Yhdysvaltojen voimistelun supertähti Simone Biles totesi lausunnossaan kongressille.

"He päättivät valehdella siitä"

Bilesin ja Maroneyn lisäksi kongressin edessä todistivat voimistelujoukkueen entinen kapteeni Aly Raisman ja Maggie Nichols. Voimistelijat kertoivat kärsivänsä yhä Nassarin hyväksikäytöstä ja siitä, miten pitkään hänen annettiin jatkaa toimintaansa.

Yhdysvaltain oikeusministeriön teettämän selvityksen mukaan FBI syyllistyi lukuisiin virheisiin, viivyttelyihin ja peittelyihin tapauksen tutkinnassa. Nassar sai jatkaa tuhoisaa toimintaansa peräti kahdeksan kuukauden ajan sen jälkeen, kun voimisteluliitto oli ilmoittanut hänestä FBI:lle.

Liittovaltion viranomainen haastatteli tutkinnassaan alun perin ainoastaan McKayla Maroneyta, jonka antama lausunto oli raportoitu eteenpäin 17 kuukautta myöhemmin useita asiavirheitä sisältävänä.

– He päättivät valehdella siitä, mitä sanoin, ja suojella lasten sarjahyväksikäyttäjää mieluummin kuin minua ja lukuisia muita, Maroney latasi kongressille.

Kun tapausta hoitaneelta kahdelta FBI:n virkailijalta kysyttiin myöhemmin asiasta, he valehtelivat peitelläkseen omia virheitään, oikeusministeriön raportissa todetaan. FBI:n mukaan toinen virkailijoista irtisanottiin viime viikolla.

FBI:n johtaja pyysi anteeksi uhreilta

Kongressin edessä grillattavana oli FBI:n nykyinen johtaja Christopher Wray, joka hieman yllättäen myönsi mukisematta FBI:n tehneen lukuisia törkeitä virhemenettelyjä tapauksen kanssa.

– Olen pahoillani, että niin monet ihmiset pettivät teidät uudelleen ja uudelleen. Olen erityisen pahoillani, että FBI:ssa oli ihmisiä, joilla oli mahdollisuus pysäyttää tämä hirviö jo vuonna 2015, ja he epäonnistuivat siinä. Sitä on mahdotonta hyväksyä. Niin ei olisi koskaan pitänyt käydä, ja teemme kaikkemme, että niin ei tapahdu enää koskaan uudelleen, Wray lausui.

Wraylta kysyttiin, miten tapauksen tutkinta epäonnistui. Hänen mukaansa FBI:n agentit tekivät useita perustavanlaatuisia virheitä, jotka sotivat yleistä menettelytapaa vastaan.

– Minulla ei ole antaa teille hyvää selitystä, Wray myönsi.

– Tämä ei ole hyväksyttävää millään planeetalla, hän jatkoi.

Wrayn anteeksipyyntö ja FBI:n virheiden myöntäminen ei riittänyt kuulemisessa mukana olleelle Vermontin demokraattisenaattorille Patrick Leahylle.

Kuten kongressin kuulemisessa todistaneet voimistelijat, myös Leahy ja useat muut senaattorit ilmaisivat raivoaan siitä, että tutkinnassa epäonnistuneet henkilöt eivät ole saaneet minkäänlaisia syytteitä teoistaan.

Leahyn mukaan johtohenkilöt urheiluliitoissa ja viranomaisissa, jotka käänsivät katseensa muualle Nassarin jatkaessa toimintaansa, sietäisivät saada syytteet niskaansa.

– Lukuisten ihmisten pitäisi olla vankilassa tämän vuoksi, Leahy totesi.

"Minulta saattaa mennä kuukausia tästä toipumiseen"

Voimistelijat vaativat, että tapauksen kaikki käänteet selvitetään perinpohjaisesti. Bilesin mukaan vielä on syytä tutkia, "kuka tiesi, mitä ja milloin". Biles sanoi kärsivänsä edelleen Nassarin teoista.

– Tämän karmean hyväksikäytön arvet pysyvät meissä kaikissa, Biles totesi.

Maggie Nichols oli ensimmäinen maajoukkuetason urheilija, joka kertoi Nassarin teoista eteenpäin. Hän todisti oman mielenterveytensä uhalla kongressin edessä keskiviikkona.

– Minulta saattaa mennä kuukausia tästä toipumiseen. Halusin vain kertoa sen teille, Nichols sanoi.

Nassarin lukuisat uhrit ovat saamassa korvauksia kärsimyksistään Yhdysvaltojen voimisteluliitolta. Viimeisimmän suunnitelman mukaan liitto maksaa uhreille yhteensä 425 miljoonan dollarin edestä korvauksia.

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja