Lukijat paljastavat: Tämän takia liittomme on kestänyt

Kysyimme lukijoiltamme, mikä on heidän pitkän avioliittonsa salaisuus. Monissa vastauksissa mainittiin toisen kunnioittaminen sekä omien ja yhteisten harrastusten merkitys. Myös ilmeisin syy rakkaus mainittiin usein.

33 vuotta tulee täyteen joulukuussa. Toisen huomioonottaminen ja täydellinen luottamus ja rehellisyys. Tietenkään samanlainen huumorintaju ei ole huono asia. Pitää olla myös kiinnostunut mitä toiselle kuuluu työpäivän jälkeen ja vaihtaa ajatuksia. Yhteinen harrastus on myös kivaa.

Tarinani on tavallinen. Ensin seurustelua, tapasimme toisiamme niin vapaalla kuin työn merkeissä. Kihlautuminen, ja parin vuoden päästä avioliittoon. Sitten astui kuvioihin monen liiton tuholainen "alkoholi". Niin se tuli myös meille kylään. Nykyään emme nauti sitä, paitsi joskus juhlissa. Toinen meistä on ollut raittiina jo 15 vuotta. Olemme jo molemmat eläkkeellä, ja avioliitossa olemme olleet 44 vuoden ajan. Nyt on aikaa nauttia kaikesta, kulttuurista, matkoista ym. Eikä tarvitse pelätä, että toinen taas ratkeaa juomanautintoihinsa. Nyt voi sanoa, että elämä on ihanaa. 

Pitkän liiton salaisuus on asioista puhuminen ja hyvä huumori.

Olemme olleet naimisissa 30 vuotta ja salaisuus on huumorissa ja samanlaisissa elämänkatsomuksissa, arvoissa ja pitää antaa toiselle aikaa ja myös omaa rauhaa.

Tarvitaan vain kaksia asiaa, jotka ovat kunnossa. Ensiksi, kummallakaan ei ole mitään salattavaa. Se on parisuhteessa jo sellainen asia, joka mahdollistaa pitkän parisuhteen. Toinen asia on sitten niinkin yksinkertainen kuin, että rakkautta täytyy olla – mitä se sitten kussakin parisuhteessa tarkoittaakaan. Näillä näinkin yksikertaisilla kahdella asialla on suuri vaikutus parisuhteen pitkään ikään josko onhan se niin että kaikkea voi saada parisuhteessakaan, vaan joutuu jopa luopumaan omistakin mieltymyksistään jossain määrin.

Yhdessä 47 vuotta. Olemme kokeneet hyviä ja ihan kauheitakin asioita. Olemme riidelleet ja rakastaneet sekä pystyneet aina keskustelemaan avoimesti toisiamme tukien kaikissa asioissa. 

Vaimo ei jäkätä... Yhdessä 1980 tammikuusta lähtien. 

Liittomme kesti 45 vuotta. Yhdessä pysyimme, koska olimme luvanneet niin tehdä papin ja seurakunnan edessä. Hoidin mieheni loppuun asti enkä tehnyt sitä velvollisuudesta, vaan rakkaudesta. Nyt olen ollut yksin, marraskuussa tulee vuosi mieheni kuolemasta.

51 vuotta aviossa. Rakkaus, kiintymys ja kyky anteeksiantoon pitävät yhdessä erilaisuudesta ja riidoista huolimatta. Kumpikin saa harrastaa rauhassa omia harrastuksiaan.

Avoimuus, rehellisyys ja ennen kaikkea rakkaus. Eihän ilman rakkautta suhteesta tule mitään.

On sanonta: parempi tossun alla kuin taivasalla. Yritän ymmärtää vaimoani ja siedän häntä kuten hänkin minua.

Pitkä lieka miehellä ja äärettömän vahvat hermot vaimolla.

Olemme olleet naimisissa vuodesta 1971. Mielestäni olemme kumpikin saanet elää ilman toisen vahtimista tai toisen ohjeita. Olemme eläneet hyvin rauhallista ja tasapainoista elämää, ja se vaan parani kun jäimme eläkkeelle. Olemme varmasti myös parhaat ystävät. Meillä ajatukset menevät hyvin yhteen, teemme yhdessä paljon asioita mutta myös yksin. Olen koko avioliittoaikani tuntenut eläväni vapaata, ei toisen johdattamaa, vaan omaa elämää.

Vireä seksielämä, samanlainen huumorintaju, yhdessä touhuaminen ja päivittäinen yhdessä liikkuminen. Lisäksi kumpikin antaa toiselleen vapauden harrastaa omia juttujaan.

Pitkä parisuhde on huumoria, halauksia ja suukkoja joka ikinen päivä. Läheisyyttä ja hyvää seksiä usein. Yhdessäoloa, mutta samassa määrin omaa aikaa. Yli kolmenkymmen vuoden aikana on ollut myös kriisi, josta selvisimme kun tajusimme, mitä toinen merkitsee ja mikä on tärkeintä. Elämä on myös joskus vaikeaa meillä kaikilla, mutta niistä selvitään, jos osaa antaa anteeksi toiselle sekä myös anteeksi itselle. Itselle anteeksianto on tärkeintä. Sitten voi mennä eteen päin hyvällä mielin. Rakkaus on parasta elämässä. Ihana rakas vierellä, läheisyys.

Keskinäinen kunnioitus ja huomioiminen tulevat etusijalla. Minä itse/ensin -mentaliteetti ei kehitä suhdetta vaan jarruttaa.

Lue myös:

    Uusimmat