Löytyykö lapsesi puhelimesta tämä sovellus? Äiti Uusimaalle: "Meillä se oli aivan selkeä merkki huumeiden käytöstä"

Uusimaalainen äiti varoittaa puhelimiin ladattavasta Orbot-sovelluksesta. Heidän perheessään salatun yhteyden tarjoava sovellus oli selkein merkki lapsen huumeidenkäytöstä, kertoo Uusimaa.

Uusimaa-lehti kertoo itäisellä Uudellamaalla asuvasta naisesta, jonka teini-ikäinen poika oli löytynyt rappukäytävästä huonossa kunnossa. Pojan pulssi oli laskenut vaarallisen alas hänen otettuaan bentsoja, kannabista ja mahdollisesti alkoholia.

Uusimaa kertoo, että nuoren puhelimesta oli löytynyt Orbot-sovellus. Se tarjoaa Android-laitteille Tor-verkon käyttömahdollisuuden, jonka avulla verkkoyhteyden voi salata ja netissä liikkua salatusti. Vastaavia salattuja yhteyksiä käytetään usein esimerkiksi huumekaupassa.

– Lapseni oli jo joitakin kuukausia aikaisemminkin liikkunut niin sanotusti huonoissa porukoissa. Huumeet olivat tuolloinkin mukana kuvioissa, ja myös silloin kännykässä kummitteli Orbot. Eli ainakin meillä se oli aivan selkeä merkki huumeiden käytöstä, nimettömänä pysyttelevä äiti kertoo Uusimaalle.

Äiti suosittelee myös muita vanhempia tarkkailemaan, mitä oman lapsen tai nuoren puhelimessa oikein on. Edes laitetta ei välttämättä tarvitse avata, että Orbot-sovelluksen käyttö paljastuu.

– Orbotin sipulin muotoinen tunnus näkyy käytössä ollessaan heti kännykän ”etusivulla”, siinä samassa ylänurkassa, missä ovat näkyvissä muutkin sovellukset. Eli puhelinta ei tarvitse mitenkään penkoa, tai edes avata, vaan ainoastaan ”herätellä” se niin, että etusivulle syttyy valo, äiti sanoo.

Lähde: Uusimaa

***

Petri on käyttänyt huumeita lähes koko aikuisikänsä. Nyt mies on ollut kuivilla kaksi vuotta – miten se onnistui? Katso alla oleva video!

8:19

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja