Mainos

Löytyikö hylky viimein? Australian mantereen löytäneen kapteeni Cookin laiva lepää USA:n edustalla

Tutkijat uskovat löytäneensä HMS Endeavourin, legendaarisen brittiläisen tutkimusmatkailijan, kapteeni James Cookin laivan hylyn. Laiva on sama, jolla mies purjehti Australiaan ja löysi mantereen vuonna 1770. Asiasta kertovat useat uutismediat, muun muassa The GuardianSydney Morning Herald ja CNN.

Laiva tunnetaan Cookin maailmanympärysmatkan laivana vuosina 1768-1771.

Britannian laivasto osti aikoinaan aluksen vuonna 1768 ja varusti sen tutkimusmatkalle etsimään Terra Australista.

Kapteeni Cook lähti Britannian Plymouthista elokuussa 1768 ja purjehti Tyynenmeren saarien läpi Uuteen-Seelantiin syyskuussa vuonna 1769. Australiaan, Botany Bayhin, ensimmäisenä eurooppalaisena Cook saapui huhtikuussa 1770.

Laiva myytiin vuonna 1775 ja se ristittiin uudelleen nimellä Lord Sandwich 2. Se vuokrattiin tuolloin brittiläisille joukoille kuljetusta varten Yhdysvaltain vapaussodan aikaan ja se upposi Rhode Islandin edustalla vuonna 1778.

Hylkyä on etsitty 25 vuotta

Vapaaehtoiset tutkijat Rhode Islandin meriarkeologiaprojektissa aloittivat etsintätyön aikoinaan jo 1993.

Nyt meriarkeologit kertovat, että pystyvät vihdoinkin kenties osoittamaan, että HMS Endeavour lepää Yhdysvaltojen rannikolla Rhode Islandin edustalla.

Viime vuosina Australian kansallinen merimuseo on auttanut tutkijoita Endevaourin etsinnässä muun muassa rahoittamalla syvänmeren laitteistoa.

Omistajuudesta voi syntyä kiista

Rhode Islandin meriarkeologiaprojektissa työskentelevät kertovat lähettävänsä aiheesta tiedotteen ylihuomenna. Tutkijat uskovat aloittavansa hylyn tutkimukset aikaisin ensi vuonna.

Laivan kerrotaan olevan useammalle maalle historiallisesti merkittävä, Australialle, Isolle-Britannialle, Uudelle-Seelannille ja Yhdysvalloille ja on mahdollista, että hylyn omistuksesta tulee jonkinlainen kiista.

Yhdysvaltalaisosavaltio julisti laivan itsellensä

HMS Endevaouria on etsitty kauan.

Rhode Islandin osavaltio julisti laivan ja sen hylyn itselleen vuonna 1999.

Tämän takia, jos Australia haluaa hylyn itselleen, sen pitäisi neuvotella asiasta yhdysvaltalaisosavaltion kanssa. Australia juhlistaa vuonna 2020 250-vuotisjuhlaa Cookin etsintäretkestä.

Juttuun korjattu nimen käännösvirhe.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.