"Löytyi puolikas jalka, sisälmykset ja panta" – suurpeto voi viedä koiran jopa pihasta

Sudet tappoivat ja söivät Tapanin Rocky-koiran metsällä – näistä syistä sudet herättävät paljon tunteita 10:17
Kuhmolainen Tapani Piirainen kertoo videolla, miten hänen koiransa kuolema vaikutti häneen.

Susi tappoi viime vuonna 39 koiraa. Koira voi jäädä hukan hampaisiin metsällä, mutta myös pihapiirissä.

Tänä vuonna on ilmoitettu yhdeksän suurpetojen aiheuttamaa koiravahinkoa. Niistä kahdessa oli kyse ilveksestä, lopuissa sudesta. Valtaosassa tapauksista kohtaaminen villipedon kanssa johti koiran kuolemaan.

Koiravahingot painottuvat kuitenkin syksyyn. Tilastojen perusteella vuodesta 2020 lähtien koiravahingoista neljäsosa on tapahtunut lokakuussa. Syys- ja marraskuussa tapahtui kummassakin noin viidesosa tapauksista. Tämä osuu yhteen hirvien metsästysajan alkamisen ja susien pesän jättämisen kanssa.

Muutkin suurpedot kuin susi joutuvat koiran kanssa vastakkain

Viime vuonna ilmoitettiin 50 suden aiheuttamasta koiravahingosta. 

Niistä 39 tapauksessa on kuollut ja 11 loukkaantunut. Tiedot ovat peräisin riistavahinkorekisteristä.

Kuten tämän vuoden tilastoista selviää, ei susi ole ainoa suurpetomme, joka voi koitua koiran kohtaloksi. Viime vuonna ilves tappoi kolme koiraa ja haavoitti neljää. Karhu taas tappoi kaksi koiraa ja haavoitti kahta.

Tapaukset painottuvat itärajan tuntumaan. Eniten koiran kuolemaan johtaneita riistavahinkoja oli kunnista Kuhmossa, Nurmeksessa, Joensuussa ja Tohmajärvellä.

Kaikista hyökkäyksistä ei välttämättä ilmoiteta

Tilastot voivat olla puutteellisia, sillä kaikissa tilanteissa koiravahinkoa ei ole välttämättä ilmoitettu viranomaiselle. Jos oma vakuutus on korvannut vahingot tai eläinlääkärikulut ovat jääneet pieniksi, ei vahinkoa välttämättä ole ilmoitettu.

Viranomainen toivoo jokaisen tapauksen tulevan ilmoitetuksi, jotta tieto hyökkäysten määrästä olisi tarkempi.

– Olisi kuitenkin erittäin tärkeää kaikkien suurpetojen aiheuttamien koiravahinkojen osalta tehdä välittömästi ilmoitus vahingosta kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle, jotta tapaukset saadaan sitä myöten myös tilastoitua. Mikäli aikoo hakea riistavahinkolain mukaista korvausta koiravahingosta on ilmoitus kuntaan tehtävä viipymättä, riistatalouden erityisasiantuntija Jussi Laanikari kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.

”Koira makasi maassa raadeltuna”

Viime ja tämän vuoden aikana tehdyt ilmoitukset antavat yhden näkökulman siihen, miten eri tavoin koira voi joutua vastakkain suurpedon kanssa. Monista käy ilmi se, että koiran kanssa on oltu metsällä.

– Koira oli hakemassa hirveä, kun alkoi käyttäytyä oudosti, haukkua ja jäi lopulta paikoilleen. Kiirehdin paikalle ja paikalle päästyäni iso susi pakeni koiran luota taimikosta. Koira oli tapettu kaulaan puremalla sekä tutkapanta oli rikkoutunut pureman voimasta käyttökelvottomaksi, eräässä tapauksessa kuvaillaan.

– Koirani alkoi ajaa, ja pian kuului tappelun äänet. Kiiruhdin välittömästi paikalle 400 metrin päästä. Koira makasi maassa raadeltuna eikä noussut ylös, toisessa tapauksessa kuvailtiin.

– Koira joutunut ilveksen pahoin raatelemaksi harjoitustilanteessa. Eläinlääkäri lopettanut koiran - - vammojen vakavuuden takia, yhdessä kuvauksessa kerrottiin.

– Susi tappoi koiran kesken metsästyksen. Koirasta löytyi puolikas jalka, sisälmykset ja panta. Suden jälki löytyi ojanreunasta, eräs tapaus kuului.

Osa tapauksista on kuitenkin tapahtunut pihapiirissä tai sen lähistöllä. Muuan tapaus kertoi muun muassa siitä, miten pihan viereisessä metsässä rusakkoa ajanut koira oli törmännyt suteen. Myös muunlaisia kohtaamisia oli.

– Susi oli hyökännyt koirahäkin läpi koirani päälle. Koiralle tuli haava naamaan, toisessa kerrotaan.

– Koira oli iltapissalla pihassa, kun kuulin kiljunnan, kolmas tapaus kuvaa.

Mainitussa tapauksessa koiran löysi vasta seuraavana päivänä riistahenkilö läheiseltä pellolta.

Miten susikanta kehittyy? 7:59

Miten susikanta kehittyy?

Lue myös:

    Uusimmat